Naszewinnice

kowr

Uwaga! Termin składania w KOWR kolejnych deklaracji dotyczących rynku wina upływa 30 października

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa uprzejmie przypomina, że w dniu 30 października 2020 r. upływa termin składania w KOWR kolejnych deklaracji dotyczących rynku wina. Producenci (tj.  wyrabiający wino z winogron pochodzących z upraw własnych) wpisani do ewidencji na rok...
wykres 20 21.popr .1

36 nowych zarejestrowanych winnic w Polsce!

330 winnic zarejestrowało się w tym roku  w ewidencji KOWR jako oficjalni producenci wina gronowego w Polsce (to o 36 więcej niż w 2019 r.) Winnice te zajmują łącznie 563,78 ha, w ub.r. łączny areał wynosił 475...
logo KOWR

KOWR przypomina: ostatnie dni na złożenie deklaracji do

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa uprzejmie przypomina, że producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, wpisani do ewidencji KOWR na rok gospodarczy 2020/2021, są zobowiązani do złożenia w nieprzekraczalnym...
KOWR

Uwaga winiarze! 15 lipca upływa termin składania wniosków o wpis do ewidencji producentów i...

Przypominamy, że w dniu 15 lipca 2020 r. upływa termin składania wniosków o wpis do ewidencji producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na rok gospodarczy 2020/2021.
46eff594cc95ecffb759c53475ade30a

Łódź: Powstało pierwsze w Polsce laboratorium autentykacji win

Laboratorium na terenie łódzkiego Bionanoparku uzyskało międzynarodową akredytację potwierdzającą jego kompetencje w obszarze badania autentyczności win. To pierwszy polski ośrodek, który specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań w winach stosując tzw. metody izotopowe. Pierwszymi podmiotami, które podpisały umowę z laboratorium...
6b88c34cd64b83eac2709d6c8c29fd54

Największy problem branży winiarskiej ma szansę na rozwiązanie

Największy aktualnie problem branży winiarskiej, na który już od dwóch lat zwracali uwagę członkowie Polskiej Rady Winiarstwa, czyli klasyfikacja wyrobów fermentowanych w nomenklaturze scalonej, ma szansę na rozwiązanie. Jest bowiem postęp w tej sprawie – informuje Związek Pracodawców Polska...
d29f0d8464ae634a0159c9d567754fce

200 zgłoszonych winnic do ARR

Do 31 sierpnia br. winiarze zobowiązani są złożyć deklaracje o szacowanej ilości wina wyprodukowanego z tegorocznych zbiorów, do ARR wpłynęły pierwsze deklaracje. Jak poinformowała nas Karolina Dziewulska-Siwek, rzecznik prasowy Agencja Rynku Rolnego do dnia 8 sierpnia br. wpisano do ewidencji...
5cb7d9c008502deb8141091027f5f238

Tegoroczne mrozy mogą mieć wpływ na wysokość przyszłych plonów w winnicach

W styczniu temperatura spadała nawet do minus 30 stopni C.- Na pełną ocenę stopnia uszkodzeń, jakie poczyniły mrozy, trzeba jeszcze poczekać. Szkody będzie można oszacować dopiero w maju, kiedy w pełni ruszy wegetacja - powiedział PAP Myśliwiec. Winiarz przypomniał, że...
51b8ab8a165aa1fb5a57daf7b2513248

Wady i choroby wina

Wyrób wina zawsze obciążony jest ryzykiem, że końcowy efekt nie zawsze będzie zgodny z naszymi oczekiwaniami. Podczas całego procesu produkcji mogą bowiem pojawić się różne nieoczekiwane procesy i skażenia, które niekorzystnie wpływają na aparycję, zapach i smak gotowego trunku....
1d11e5ebeed3c42540f69555bbe34fb8

Określanie skuteczności fermentacji jabłkowo-mlekowej

Podjęcie decyzji o zakończeniu fermentacji jabłkowo mlekowej jest istotne z uwagi na tworzenie się w winie, w końcowej fazie tej fermentacji, produktów niepożądanych. Wzrasta wtedy stężenie kwasu octowy, ale tworzy się też kwas propionowy i masłowy. Wszystkie te kwasy dają...