Wbrew powszechnej opinii degustacja nie jest tym samym co picie wina. To sztuka wymagająca dobrego przygotowania i dużej wiedzy degustatorów, zarówno co do poprawnej techniki degustacji, jak i dotyczącej bardzo złożonego procesu produkcji wina.
Świadoma degustacja to dogłębna analiza wina, ocena koloru, zapachu, smaku, struktury, a na koniec ogólnego wrażenia, jakie na nas robi. Może przybierać różne formy i znaczenia, od komentowanych degustacji w gronie przyjaciół po profesjonalne oceny techniczne i konkursowe. Zawsze jednak wymaga sporej wiedzy, umiejętności i skupienia degustatorów. Jeśli poznamy swoje zmysły i predyspozycje, nauczymy się chociażby podstaw prawidłowej degustacji i oceny wina, to nawet towarzyskie spotkania przy winie będą dla nas źródłem dodatkowych doznań i przyjemności. Już z tego powodu warto jest posiąść tą wcale niełatwą sztukę. W przypadku winiarza to wymóg konieczny, jeśli nie będzie potrafił prawidłowo ocenić wina, to jak będzie mógł je dobrze zrobić?
Planując cykl szkoleń z degustacji i oceny wina na początek chcemy się Was zapytać o to, jaki poziom zaawansowania by Was interesował. Jak już pisałam tutaj nasza oferta ma odpowiadać wprost na Wasze potrzeby. Czy interesują Was podstawy czy może bardziej zaawansowane kursy i szkolenia.
Wstępne zgłoszenia określające Wasze oczekiwania i potrzeby przesyłajcie na adres redakcja@naszewinnice.pl
Ewa Wawro