Winnica de Sas

1
Winnica de Sas
e5a83a7ecd853a3363498d71a1613623
Udostępnij:

Winnica de Sas położona jest w malowniczej wsi Czeszyce na terenie Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy, 15 km od Milicza, 70 km od Wrocławia. Uprawiamy 7 szczepów winorośli, w największej ilości Gewuertztraminera, duży areał zajmuje Riesling, oprócz tego mamy po kilka rzędów Regenta, Pinot Noir, Pinot Gris oraz Dornfeldera. To właśnie z tych szczepów produkujemy nasze wina.

Pomysł założenia winnicy powstał w 2006 roku, kiedy to nasadzono pierwsze szczepy winorośli. Na trzech hektarach zostały wytyczone 4 parcele, które były systematycznie, co roku obsadzane winoroślą. Ostatnie sadzonki posadziliśmy na parceli nr 4 w 2009 roku. Pierwsze nasadzenia były pewną próbą i eksperymentem. Posadziliśmy różne szczepy: Bachus, Kerling, Kerner, Dornfelder, Pinot Gris, Pinot Noir, Gewuertztraminer, Riesling, Solaris, Regent. Po kilku latach zrezygnowaliśmy z uprawy niektórych szczepów ze względu na nieodpowiednie warunki glebowe i klimatyczne.

Stosujemy ekologiczne rozwiązania, między innymi używamy preparatów „Efektywne Mikroorganizmy”, które wspomagają polepszanie gleby i wzmacnianie roślin.

Cały czas zgłębiamy wiedzę związaną z prowadzeniem winnicy, produkcją wina, jak i z samym winem. Skończyliśmy dwa poziomy kursu WSET (Wine and Spirit Education Trust), a w tym roku studia podyplomowe „Technologia winiarstwa” na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Cały czas jesteśmy na bieżąco z literaturą fachową.

Od dłuższego czasu współpracujemy z panią Agnieszką Rousseau, absolwentką Uniwersytetu w Montpellier we Francji, która posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie uprawy winorośli, produkcji wina, projektowania przetwórni i organizacji pracy.

Anna Zuber
www.winnicadesas.pl

{gallery}galerie/winnica_de_san{/gallery}

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here