Winnica Pod Dębem

0
Winnica Pod Dębem
1b56d005723ad175e526bbe57567b8ab
Udostępnij:

Winnica Pod Dębem położona jest na wzgórzu, z którego rozciąga się malowniczy widok na całą poddębicką dolinę. Od centrum miasta dzieli ją 3 km. Jadąc drogą Dębica – Wielopole Skrzyńskie, ok. 1 km od ronda skręcamy w prawo i już po chwili widzimy rzędy winorośli wijące się między drzewami starego sadu.

Wzgórza na południe od Dębicy to wyrzeźbione stromo stoki wokół małych dolin. Takie jest również położenie Winnicy Pod Dębem. Swoją nazwę zawdzięcza rosnącemu na szczycie wzgórza kilkudziesięcioletniemu dębowi, który jak wierzyli kiedyś nasi słowiańscy przodkowie, roztacza swój opiekuńczy wpływ na okolice. Płytko zalegający wapienno-piaskowy łupek kamienny nie nadaje się na podstawę żyznej gleby, ale ubóstwo zasobów rekompensuje głębia mineralnej świeżości. Z tego bogactwa minerałów czerpią rosnące tu krzewy winorośli.

Pierwsze krzewy odmiany Aurora pojawiły się tu już 25 lata temu i były poletkiem doświadczalnym do nauki winiarstwa dla Wacława Matłoka, właściciela winnicy. W poszukiwaniu polskich tradycji winiarskich, jako student architektury we Wrocławiu, odwiedził okolice Zielonej Góry, Kotliny Kłodzkiej oraz innych rejonów Polski.

Wówczas nie przypuszczał nawet, że koło jego poszukiwań zamknie się na rodzinnym Podkarpaciu, w Jaśle u Romana Myśliwca. Spotkanie zapoczątkowało rozwój winnicy, nasadzenia nowych odmian winorośli i prowadzone do dziś eksperymenty z winem. Pod koniec lat 90-tych posadzone zostały odmiany na wino, jak: Rondo, Sibera, Bianka, Muskat, Hibernal, Seyval Blanc, Nachodka, a w 2008 powiększając winnicę dosadził jeszcze Regent i Dornfelder. Dziś winnica zajmuje 16 arów. Zbiory z kilku ostatnich lat pokazują zalety lokalizacji winnicy szczególnie w momentach przełomowych, jak wiosenne i jesienne przymrozki.

Pan Wacław, jak przystało na architekta, swoje artystyczne wizje realizuje na co dzień projektując budynki. Ale wino to sztuka i tu, przy jego wytwarzaniu, artystyczna wena także nie opusza winiarza, eksperymentując stara się kreować własną filozofię i kierunki winifikacji. Dzięki temu Winnica Pod Dębem znana jest już z wysoko ocenianych, nietuzinkowych win, przez degustatorów określanych mianem rustykalnych. Swoją oryginalność zawdzięczają m.in. dojrzewaniu nad osadem, maceracji białych odmian, tłoczeniu całych gron czy fermentacji w niskiej temperaturze.

Wyjazd do Gruzji jesienią 2013 roku i zwiedzanie winnic w rejonie Kachetii, zaowocowało kolejnymi eksperymentami z winem. Stare technologie wytwarzania wina, stosowane od tysięcy lat na terenie Gruzji, Armenii zainspirowały do stworzenia, na bazie naszych rodzimych odmian , wina o charakterze gruzińskich win wytwarzanych w glinianych zbiornikach kvevri i śmiało można powiedzieć, że były to pierwsze w Polsce wina zrobione wg tej metody. Wina te odznaczają się dużą tanicznością porównywalną do czerwonych win dojrzewających w beczkach, bardzo złożonym aromatem i bursztynową barwą wynikającą z ponad półrocznego fermentowania, macerowania, dojrzewania i samoczynnego klarowania wina, do którego oprócz moszczu, użyto wszystkich części grona , skórek, pestek oraz szypułek. Pierwsze degustacje pokazały dużo pozytywnych opinii i zainteresowania tego typu winem.

Turyści odwiedzający Winnicę Pod Dębem mogą liczyć na to, że gospodarz zdradzi nieco ze swoich pomysłów na wytwarzanie wina w oryginalnym, rzadko spotykanym stylu, oprowadzi po winnicy, odpowie na pytania związane z sztuką winiarską oraz poczęstuje winem. Trzeba tylko pamiętać by wcześniej umówić się z nim na spotkanie.

ADRES I KONTAKT:
Winnica Pod Dębem
Wacław Matłok
39-200 Dębica
ul. Wielopolska 228 a
tel.: 502 636 575
e-mail: winnicapoddebem@o2.pl

{gallery}galerie/winnica_pod_debem{/gallery}

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię