
Do 31 sierpnia br. winiarze zobowiązani są złożyć deklaracje o szacowanej ilości wina wyprodukowanego z tegorocznych zbiorów, do ARR wpłynęły pierwsze deklaracje.
Jak poinformowała nas Karolina Dziewulska-Siwek, rzecznik prasowy Agencja Rynku Rolnego do dnia 8 sierpnia br. wpisano do ewidencji 197 producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, na rok gospodarczy 2017/2018. – Informujemy, iż informacja ta nie zawiera danych ostatecznych ze względu na trwający proces uzupełnienia braków we wnioskach o wpis do ewidencji (3 szt.) złożonych do dnia 15 lipca 2017 r. – zaznacza pani rzecznik.
Poniżej dane z lat wcześniejszych:
Do 31 sierpnia 2017 r. winiarze zobowiązani są złożyć deklaracje o szacowanej ilości wina wyprodukowanego z tegorocznych zbiorów, do ARR wpłynęły pierwsze deklaracje. Poniżej statystyki dotyczące ilości wina wyprodukowanego w latach gospodarczych:
Statystyczny Polak w 2016 r. wypił nieco ponad 6 litrów wina, ale łącznie z winami owocowymi i cydrami. Jeśli chodzi o wina gronowe przyjmuje się, że było to ok. 3,5 litra na osobę.
Najwięcej winnic jest w południowej części Polski (województwa: lubuskie, dolnośląskie, małopolskie, podkarpackie), ale dynamicznie rozwija się winiarstwo w województwach: lubelskim, zachodniopomorskim i świętokrzyskim, a winnice powstają nawet w woj. kujawsko-pomorskim, łódzkim czy mazowieckim.
Według ARR winnice zajmują powierzchnię ok. 222 hektary. Statystyki te nie uwzględniają jednak winnic, które nie zostały zgłoszone do ARR. Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis szacuje, że winnice w Polsce zajmują co najmniej 1000 hektarów. Takich statystyk nikt jeszcze do tej pory zrobił, można się jednak spodziewać, że lada dzień Unia Europejskiego będzie od nas tego wymagać.
Ewa Wawro