Mamy pierwsze polskie wino mszalne!

1
Mamy pierwsze polskie wino mszalne!
07da00e383d0881ed3ca8a8acbeba107
Udostępnij:

Dariusz Rosół, właściciel Winnic Przeworskich na Podkarpaciu, jako pierwszy i dotychczas jedyny w Polsce uzyskał status „Zaprzysiężonego Producenta Wina Mszalnego”.

Procedura, którą musiał przejść była żmudna i długotrwała, ale po spełnieniu wymagań Prawa Kanonicznego, został zatwierdzonym i zaprzysiężonym przez Kurię Metropolitalną w Przemyślu producentem wina mszalnego.

– Dla mnie to ogromny sukces, doświadczeni i radość, większa niż z jakiegokolwiek medalu, który udałoby mi się zdobyć – mówi winiarz.

Warunki, jakie musi spełniać wino mszalne są ścisłe określone w Prawie Kanonicznym oraz Ogólnym Wprowadzeniu do Mszału Rzymskiego. Wino powinno być czyste, z winogron, bez dodatku obcych substancji. Dopuszczone jest wyłącznie stosowanie pirosiarczynu do celów konserwacji wina. W procesie winifikacji wino może być dosładzane, ale wyłącznie moszczem gronowym nieprzefermentowanym, ale nigdy cukrem. Dwa lata temu prowadzone były badania win mszalnych dostarczanych przez importerów i okazało się, że zawierają ogromne ilości niedozwolonych środków chemicznych stosowanych przy produkcji wina, co dyskwalifikuje je, jako wina mszalne. Z tego względu uzyskanie stosownego certyfikatu poprzedzają teraz długotrwałe i bardzo precyzyjne badania laboratoryjne. I takie właśnie przeszły wina pana Darka.

DSCN6163

Dla mnie to sygnał przekazywany klientom, że moje wino jest czyste, nie ma w nim żadnych dodatków, środków chemicznych i ulepszaczy, które są stosowane przy produkcji wina i dozwolone w praktykach winiarskich – podkreśla.

Nie ma znaczenia czy wino mszalne jest białe, różowe czy czerwone, jednak ze względów estetycznych, żeby nie brudziły szat liturgicznych, najczęściej używane są białe.

Nie wszystkie wina, które produkuje winiarz z Podkarpacia spełniające wymogi prawa kanonicznego. Na początek wystartował z 3 winami mszalnymi: wytrawną Pauliną oraz półwytrawnymi Zofią i Agnieszką. Nazwy wszystkich produkowanych przez niego win pochodzą od imion członków rodziny. Wybór nie jest przypadkowy, charakter wina zawsze koresponduje z właścicielem imienia, jakie zostało mu nadane jako nazwa. Białe wina noszą imiona żeńskie, czerwone męskie.

mszalne 3

Kupić mogą je nie tylko zainteresowane parafie. Wina z tych samych partii dostępne będą dla klientów indywidualnych, wybranych restauracji i hoteli.

Po raz kolejny Podkarpacie pełni pionierską rolę w rozwoju winiarska współczesnego w Polsce. Rozpoczynając od roli, jaką spełnił prekursor winiarstwa w Polsce Roman Myśliwiec, poprzez Jutrzenkę, pierwszą polską odmianę wyhodowaną w winnicy Golesz w Jaśle, najprężniej rozwijający się region winiarski, działalność Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia i Fundacji Na Rzecz Rozwoju Winiarstwa „Galicja Vitis”, dzięki którym Podkarpacie stało się centrum edukacji winiarskiej w Polsce, po – jak na razie – jedyny profesjonalny międzynarodowy konkurs winiarski Galicja Vitis i kilkunastoletnie już wsparcie władz samorządowych województwa, o których winiarze z innych regionów do niedawna mogli tylko pomarzyć.

Ewa Wawro

Prezentacja Winnic Przeworskich

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię