
Największy aktualnie problem branży winiarskiej, na który już od dwóch lat zwracali uwagę członkowie Polskiej Rady Winiarstwa, czyli klasyfikacja wyrobów fermentowanych w nomenklaturze scalonej, ma szansę na rozwiązanie. Jest bowiem postęp w tej sprawie – informuje Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
Prawdziwe poruszenie wśród producentów, już nie tylko w Polsce, ale i w całej Unii Europejskiej, wywołał projekt uwagi dodatkowej do nomenklatury scalonej, zgodnie z którą duża część produkowanych wyrobów będzie zagrożona przekwalifikowaniem, pod względem akcyzowym, do grupy napojów spirytusowych. Projekt ten zawiera szereg niezdefiniowanych pojęć, napisany jest w sposób bardzo ogólny i stwarza szerokie pole do subiektywnej oceny i interpretacji.
W ubiegłym tygodniu sprawa została podjęta przez sejmową Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi, do której o wsparcie zwrócił się Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Komisja zdecydowała o opracowaniu dezyderatu poświęconemu temu zagadnieniu. Chęć do spotkania i rozmowy ze ZP Polska Rada Winiarstwa wyraził wiceminister finansów Leszek Skiba.