Każdy lokal gastronomiczny wymaga odpowiedniego wyposażenia – m.in. w wydajny i solidny piec, meble ze stali nierdzewnej, grill, szafy do przechowywania, a także urządzenia służące do mrożenia i chłodzenia żywności oraz drobne akcesoria. Poniżej znajdziesz kilka grup urządzeń i sprzętów, które są niezbędne w restauracji, barze czy hotelu prowadzącym także gastronomię na potrzeby swoich gości.
Sprzęt gastronomiczny do chłodzenia i mrożenia
To bardzo ważna grupa urządzeń – pozwala przechowywać produkty spożywcze w odpowiedniej temperaturze, zalecanych warunkach. Dzięki temu pozostają dłużej świeże i przydatne do spożycia. Szafa chłodnicza, komora mroźnicza czy bemary chłodnicze to ważne elementy wyposażenia każdego lokalu.
Wyjątkowo solidne, wydajne i bezpieczne – są must have w restauracji, kawiarni czy barze. Szafa chłodnicza może mieć różną wielkość, są modele przeszklone, na butelki, podblatowe, stojące, złożone z kilku komór – wybór jest ogromny i każdy znajdzie odpowiedni model do swojego lokalu, niezależnie od jego wielkości i specyfiki.
Meble ze stali nierdzewnej
Bardzo praktyczne, solidnie wykonane i bezpieczne stoły, blaty, umywalki, regały, półki i inne meble ze stali nierdzewnej są podstawą kuchennego zaplecza. Są też bardzo trwałe, odporne na ew. uszkodzenia. Stal nierdzewna jest bardzo praktycznym materiałem – wyróżnia się głównie dużą wytrzymałością, jest odporna na wysoką temperaturę i wpływ korozji.
Wykonane z niej meble do gastronomii muszą spełniać konkretne standardy dotyczące higieny. Stal jest świetnym wyborem i łatwo się ją czyści, dodatkowo nie wnikają w nią różne substancje, co ma duże znaczenie w branży gastronomicznej.
Profesjonalny i wydajny piec gastronomiczny
W kuchni w restauracji nie powinno zabraknąć dobrej jakości pieca, który jest niezbędny do przyrządzania różnych potraw. Jego podstawową rolą jest zagwarantowanie odpowiedniej temperatury wewnątrz pieca. Piece dla gastronomii mają szeroki zakres funkcji i regulacji temperatur. Bardzo dużą popularność zyskały piece gastronomiczne konwekcyjne. Takie modele, dzięki specjalnemu systemowi grzewczemu i termoobiegowi, gwarantują świetne warunki do pieczenia.
Można w nich przede wszystkim piec, ale też dusić, grillować czy gotować na parze lub podgrzewać – to funkcje podstawowe każdego pieca. Wiele modeli oferuje też opcje dodatkowe. Piec jest niezwykle ważnym elementem wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Występuje w różnych wersjach i modelach – mogą mieć różną moc, możliwości, wielkość, typ zasilania.
artykuł sponsorowany