Zasychanie kwiatostanów

0
Zasychanie kwiatostanów
661821a9442a8dbd824e89bd18c0fd2e

Problem zasychania kwiatostanów związany jest z zasobnością gleby w makro- i mikroelementy, ale nie tylko. Efektywność kwitnienia w znacznym stopniu zależy od warunków pogodowych a także zasobności gleby w tej newralgicznej dla winorośli fazie wegetacji.

Kwitnienie nakłada się z fazą intensywnego wzrostu latorośl, w efekcie ta konkurencyjność jest bardzo niekorzystna. Jeżeli w glebie jest wystarczająca zawartość azotu i wilgoci, to wzrost latorośli jest intensywny, ale często brakuje pokarmów do wykarmienia kwiatostanów. Występuje wtedy nie tylko obsypywanie zawiązków kwiatów, ale wręcz zasychanie całych kwiatostanów. Ten niekorzystny dla plonowania efekt występuje najczęściej na wilgotnych i ciężkich glebach gliniastych, a przede wszystkim płytkich, w których korzenie nie mogą się przebić głębiej w poszukiwaniu dodatkowych pokarmów. Problem zaopatrzenia krzewów w pokarmy może się w sumować z chłodną i deszczową pogodą podczas kwitnienia, wtedy problem się pogłębia. Z mikroelementów kluczową rolę odgrywa bor, który warto podawać w formie oprysku przed kwitnieniem. Przy okazji oprysku przeciwko mącznikowi rzekomemu warto o tym pomyśleć.

/red/

Udostępnij:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię