Zasychanie kwiatostanów

Zasychanie kwiatostanów - Naszewinnice

0
5231
661821a9442a8dbd824e89bd18c0fd2e
661821a9442a8dbd824e89bd18c0fd2e

Problem zasychania kwiatostanów związany jest z zasobnością gleby w makro- i mikroelementy, ale nie tylko. Efektywność kwitnienia w znacznym stopniu zależy od warunków pogodowych a także zasobności gleby w tej newralgicznej dla winorośli fazie wegetacji.

Kwitnienie nakłada się z fazą intensywnego wzrostu latorośl, w efekcie ta konkurencyjność jest bardzo niekorzystna. Jeżeli w glebie jest wystarczająca zawartość azotu i wilgoci, to wzrost latorośli jest intensywny, ale często brakuje pokarmów do wykarmienia kwiatostanów. Występuje wtedy nie tylko obsypywanie zawiązków kwiatów, ale wręcz zasychanie całych kwiatostanów. Ten niekorzystny dla plonowania efekt występuje najczęściej na wilgotnych i ciężkich glebach gliniastych, a przede wszystkim płytkich, w których korzenie nie mogą się przebić głębiej w poszukiwaniu dodatkowych pokarmów. Problem zaopatrzenia krzewów w pokarmy może się w sumować z chłodną i deszczową pogodą podczas kwitnienia, wtedy problem się pogłębia. Z mikroelementów kluczową rolę odgrywa bor, który warto podawać w formie oprysku przed kwitnieniem. Przy okazji oprysku przeciwko mącznikowi rzekomemu warto o tym pomyśleć.

/red/

Janusz Mazurek

Janusz Mazurek – absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie uzyskał tytuł doktora nauk rolniczych w specjalności ochrona roślin. Członek Polskiego Towarzystwa Fitopatologicznego oraz Stowarzyszenia Architektury Krajobrazu. Inspektor Nadzoru Terenów Zieleni oraz wykładowca na kursach „Inspektora Nadzoru Prac w Drzewostanie” „Inspektora Nadzoru Terenów Zieleni” oraz „European Tree Technician”. Jest również wykładowcą w zakresie ochrony i nawożenia winorośli na studiach podyplomowych organizowanych przez Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Zielonogórski i Podkarpacką Akademię Wina. W roku 2017 ukazała się jego książka “Ochrona winorośli”. Jest to pierwsza pozycja w Polsce w całości traktująca o ochronie winorośli. Jest również współautorem pierwszej części książki “Winorośl i Wino. Wiedza i Praktyka”.

Dr inż. Janusz Mazurek prowadzi własną działalność w zakresie doradztwa w ochronie i nawożeniu roślin ogrodniczych. W trakcie swojej działalności współpracował z wieloma renomowanymi firmami jak Scotts (obecnie ICL), Target, Substral, Koppert czy wreszcie Bayer Crop Science. W trakcie współpracy z firmą Bayer nadzorował i wykonywał badania rejestracyjne środków ochrony roślin dla działu Bayer Enironmental Science. W latach 2012-2013 nadzorował ochronę i nawożenie na plantacji 850 ha warzyw a w latach 2015-2019 na 40 ha plantacji truskawek. Konsultował również ochronę roślin ozdobnych w firmie Vitraflora i Plantpol. Obecnie doradza przede wszystkim na winnicach.

W ramach swojej działalności przygotował również wiele ekspertyz, opinii i raportów w zakresie zdrowotności roślin przygotowywanych dla Zarządów Zieleni Miejskiej, Starostw Powiatowych, Urzędów Gmin i firm prywatnych. Pracuje także w Palmiarni w Lubiechowie nadzorowanej przez Zamek w Książu (w niepełnym wymiarze) oraz kontroluje stan fitosanitarny kolekcji narodowych w Arboretum w Wojsławicach – filii Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Wrocławskiego. Współautor opracowania "Profilaktyka ochrony drzew miejskich przed chorobami. Zalecenia bio-asekuracji” oraz autor licznych opracowań dotyczących ochrony i nawożenia roślin przygotowywanych dla czasopism branżowych takich jak „Szkółkarstwo”, „Hasło Ogrodnicze” „Owoce, Warzywa, Kwiaty” i „Zieleń Miejska”.
Zapraszamy na stronę Klinika roślin

Czytaj więcej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię