
Czas wakacji dla wszystkich, ale jeszcze nie dla winiarza. Winnica jest w fazie pełnego wzrostu pędów, liści i owoców. Po kwitnieniu, gdy jagody osiągną wielkość zielonego groszku, jest czas na oprysk (drugi z podstawowych), przeciwko mączniakowi rzekomemu. W drugiej połowie lipca jagody najwcześniejszych odmian osiągają naturalną wielkość, a nawet zaczynają się przebarwiać. W lipcu prowadzimy intensywne cięcie zielonych części krzewów – ogławianie latorośli, wyłamywanie lub skracanie pędów syleptycznych (tzw. pasierbów). Trwają także bieżące prace pielęgnacyjne w międzyrzędziach – koszenie trawy i okopywanie krzewów.
Lipiec dla wina to czas udziału w konkursach, festiwalach, pokazach, degustacjach. Na wakacjach ma także miejsce zwiększony ruch enoturystyczny. To dobra okazja dla podreperowania budżetu winiarza oraz zweryfikowania jakości wyprodukowanego wina.