Luty

0
Luty
57df6a0f34180006582f429068c6ac21

Jak głosi ludowe przysłowie „luty podkuj buty”, co oznacza mrozy, ale i tworzące lód odwilże. W połowie lutego dla krzewów winorośli kończy się faza głębokiego spoczynku zimowego, a rozpoczyna spoczynek wymuszony. Oznacza to, że rośliny są już przygotowane do rozpoczęcia wegetacji, ale powstrzymuje je przed tym zbyt niska temperatura gleby i powietrza. Podczas okresowych ociepleń krzewy łatwo się rozhartowują i tracą swą wysoką odporność na przemarzanie. Na rozhartowanie są podatne zwłaszcza krzyżówki pochodzące od gatunku vitis amurensis (winorośl amurska), np. Rondo, Muskat Odeski, Kristály, Agat Doński.

W przetwórni trwa dojrzewanie wina. Wina trudno klarujące się należy poddać oczyszczaniu preparatami klarującymi.

Udostępnij:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię