Marzec

0
Marzec
c66733db6fd9c6779ab24f57f69f5201

„W marcu jak w garncu”, czyli czas zmagania się zimy z nadchodzącą wiosną. Podczas dłuższych, kilkudniowych ociepleń temperatura gleby wzrasta do 8-10ºC i rozpoczyna się tzw. płacz łozy. W drugiej połowie marca warto pomyśleć o zabiegach profilaktycznych wykonywanych przed pękaniem pąków, np. oprysk preparatami siarkowymi, które ograniczają populację przędziorków.

W pierwszej połowie marca należy zakończyć wszystkie prace związane z cięciem na owocowanie, sprzątaniem winnicy, naprawą rusztowań, podwiązywaniem krzewów.

W winiarskiej piwnicy trwają procesy dojrzewania wina. Po zimowych chłodach w piwnicy następuje wytrącanie kamienia winnego, co sprzyja obniżaniu ogólnej kwasowości wina.

Udostępnij:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię