
Aurora – (Seibel 788 x Seibel 29) – odmiana wyhodowane we Francji, znana w Polsce od dawna. Owoce osiągają pełną dojrzałość w drugiej dekadzie września. Grona są średniej wielkości, cylindryczne, wydłużone, średnio zwarte lub luźne. Jagody małe lub średniej wielkości (ok. 13 mm średnicy), kulistawe, jasnożółte, w pełnej dojrzałości z delikatnym różowym rumieńcem. Miąższ soczysty, słodki, bez wyczuwalnego aromatu. Odmiana bardzo plenna. Na choroby grzybowe wystarczająco odporna – nie wymaga ochrony chemicznej. Najlepiej rośnie i owocuje na glebach lekko kwaśnych. Przy pH gleby zbliżonym do obojętnego, wystepują są na starszych liściach objawy niedoboru magnezu.Są to żółtobrązowe rozsiane plamy na blaszkach liściowych, głównie w przestrzeniach między bocznymi nerwami. Krzewy bez większych szkód wytrzymują mrozy do -28°C. Wino lekkie, mało ekstraktywne, przeciętnej jakości, jednak bez negatywnych cech smakowo-aromatycznych. Wymaga kupażowania z innymi winami o wyraźniejszym aromacie i wyższym ekstrakcie. Wartość odmiany polega głównie na jej odporności i niezawodności plonowania. Przydatna do uprawy również w chłodniejszych rejonach Polski.