Bianca

0
Bianca
8835fed4de3847a26822c5cc338a0cab
Udostępnij:

Bianca – (Seyve-Villard 12-375 x Bouvier) – odmiana wyhodowana na Węgrzech. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj w drugiej połowie września. Przetrzymywane dłużej na krzewach zyskują na smaku i gromadzą znaczne ilości cukru, często powyżej 20%. Grona niewielkie, średnio zwarte lub luźno osadzone. Jagody kulisto-elipsoidalne, żółtawe. Miąższ zwarty, aromatyczny, słodki, o bardzo przyjemnym smaku. Plenność krzewów dobra. Odmiana o znacznej odporności na choroby grzybowe, rzadko wymaga oprysków. Krzewy wytrzymują mrozy do -25°C, a po uszkodzeniach bardzo dobrze się odbudowują. Ze względu na późniejsze rozpoczynanie wegetacji są rzadziej uszkadzane przez spóźnione przymrozki wiosenne. Są natomiast mało odporne na długotrwałą suszę dlatego powinny być uprawiane na glebach bardziej wilgotnych lub szczepione na podkładce V.riparia x V.rupestris K-1. Wino bardzo dobrej jakości, o wyraźnej mineralności i nieco podwyższonej zawartości garbników Zawartość kwasów organicznych wystarczająca. Odmianowy aromat wina z nutami jabłek, gruszek, cytrusów i zielonego pieprzu. W winach uzyskanych z owoców powyżej 20 % cukru uwidaczniają się dodatkowo nuty miodowe. Wymaga ściśle reduktywnej technologii przerobu (bez dostepu tlenu) i temperatury fermentacji poniżej 18°C. Odpowiednia odmiana do zastosowania w uprawie organicznej winorośli, wymaga jednak dobrych stanowisk w rejonach o łagodniejszych zimach.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here