Hibernal

0
Hibernal
7ae73efe4c50580e061849ef2d5b5ea4
Udostępnij:

Hibernal – (Seibel 7053 x Riesling) – nowa odmiana niemiecka. Wzrost krzewów umiarkowanie silny, wyrównany i niesprzyjający zagęszczaniu. Polecane cięcie średniej długości, lub krótkie – polecana forma Casenave’a. Plenność krzewów wysoka. Pędy drewnieją bardzo dobrze i bez większych uszkodzeń znoszą mróz do -25°C. Odporność na choroby grzybowe średnio wysoka. Pora dojrzewania owoców późna, zbiór na wino w październiku, możliwie jak najpóźniej, na krótko przed spodziewanymi przymrozkami. Wcześniejsza od Rieslinga 1-2 tygodnie. Pomimo późnej pory dojrzewania, w owocach gromadzi się dużo cukru, w cieplejsze lata znacznie powyżej 20%. Owoce średniej wielkości, jasnozielone, grona zwarte. Wino bardzo dobrej jakości w typie Rieslinga, wysokim ekstrakcie, bardzo przyjemnym aromacie. Kwasy organiczne wyraźne, dlatego podczas wyrobu wina trzeba zadbać o sprawne przeprowadzenie fermentacji jabłkowo-mlekowej. Bardzo dobra odmiana, jednak ale ze względu na późną porę dojrzewania owoców, do wykorzystania w najcieplejszych rejonach Polski, na najlepszych, nasłonecznionych i osłoniętych stanowiskach. Owoce Hibernala stanowią bardzo dobry surowiec do wyrobu win słomkowych (z podsuszanych winogron) oraz win lodowych.

Roman Myśliwiec

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię