Hibernal

0
Hibernal
7ae73efe4c50580e061849ef2d5b5ea4
Udostępnij:

Hibernal – (Seibel 7053 x Riesling) – nowa odmiana niemiecka. Wzrost krzewów umiarkowanie silny, wyrównany i niesprzyjający zagęszczaniu. Polecane cięcie średniej długości, lub krótkie – polecana forma Casenave’a. Plenność krzewów wysoka. Pędy drewnieją bardzo dobrze i bez większych uszkodzeń znoszą mróz do -25°C. Odporność na choroby grzybowe średnio wysoka. Pora dojrzewania owoców późna, zbiór na wino w październiku, możliwie jak najpóźniej, na krótko przed spodziewanymi przymrozkami. Wcześniejsza od Rieslinga 1-2 tygodnie. Pomimo późnej pory dojrzewania, w owocach gromadzi się dużo cukru, w cieplejsze lata znacznie powyżej 20%. Owoce średniej wielkości, jasnozielone, grona zwarte. Wino bardzo dobrej jakości w typie Rieslinga, wysokim ekstrakcie, bardzo przyjemnym aromacie. Kwasy organiczne wyraźne, dlatego podczas wyrobu wina trzeba zadbać o sprawne przeprowadzenie fermentacji jabłkowo-mlekowej. Bardzo dobra odmiana, jednak ale ze względu na późną porę dojrzewania owoców, do wykorzystania w najcieplejszych rejonach Polski, na najlepszych, nasłonecznionych i osłoniętych stanowiskach. Owoce Hibernala stanowią bardzo dobry surowiec do wyrobu win słomkowych (z podsuszanych winogron) oraz win lodowych.

Roman Myśliwiec

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here