
Sibera – (Saperawi Siewiernyj x /Foster White Seedling x Prachtraube/) – nowa odmiana niemiecko-czeska. Pora dojrzewania owoców średnio późna. Na cięższych gliniastych glebach, zbiór owoców na wino w październiku. Wzrost krzewów silny, szczególnie na wilgotniejszych glebach. Pędy zaczynają drewnieć bardzo wcześnie i drewnieją na całej długości już na początku września. Plenność krzewów na lżejszych glebach wysoka, na ciężkich, gliniastych średnia. Krzewy bez większych szkód znoszą mrozy do -26°C. Są natomiast dość podatne na przymrozki wiosenne ze względu na wczesne rozpoczynanie wegetacji. Odmiana o znacznej odporności na mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Mączniak rzekomy rzadko uszkadza liście, a dość często jagody. Odmiana podatna na mączniaka właściwego, dlatego w rejonach gdzie występuje ta choroba, nie powinna być uprawiana. Grona średniej wielkości, luźne. Jagody kuliste, w pełnej dojrzałości zielonkawe z jaśniejszym woskowym nalotem na powierzchni. Zawartość cukru w owocach zazwyczaj 16-18%. Wino dobrej jakości w typie Rieslinga. Odmiana wymaga dalszych prób w uprawie. Większą szansę na rozpowszechnienie ma w rejonach o cieplejszych i lżejszych glebach.