Zweigelt (Blauer Zweigeltrebe)

2
Zweigelt (Blauer Zweigeltrebe)
9139b86f02108abdcc0129521eca5e85
Udostępnij:

 

Krzyżówka odmian Blaufräkisch i St Laurent uzyskana w 1922 roku w Austrii.Odmiana ta jest dziś popularna w całej środkowej Europie, szczególnie w Austrii i na Węgrzech , gdzie daje jedne z najbardziej typowych tamtejszych win czerwonych. Jedna z nielicznych odmian Vitis vinifera, która sprawdza się w towarowej uprawie i daje regularny plon w cieplejszych rejonach Polski. Zweigelt jest stosunkowo odporny na choroby grzybowe, szczególnie na botrytis i dobrze znosi spadki temperatur do –22°C. W naszych warunkach dużą zaletą tej odmiany jest dobra i w miarę regularna plenność. Jest to jednak odmiana późna i może być u nas uprawiana wyłącznie w najlepszych lokalizacjach. Najlepiej udaje się na stosunkowo ciepłych, głębokich glebach lessowych i piaszczysto gliniastych, źle znosi gleby wapienne. Winogrona gromadzą średnio 160–190 g/l cukru przy zawartości kwasów ok. 9–12 g/l. W krajach na południe od Karpat daje Zweigelt jedne z najbardziej korpulentnych win czerwonych. Są to wina ładnie wybarwione, dobrze zbudowane, pełne, o intensywnym smaku ciemnych owoców i korzennym aromacie. W naszych warunkach rzadko uzyskuje się odpowiednią dojrzałość polifenoli pozwalającą na uzyskanie dobrego wina czerwonego. Natomiast nawet w przeciętnych rocznikach z owoców Zweigelta można uzyskać bardzo dobrej jakości wino różowe. Zalety: bardzo dobra jakość win czerwonych i różowych, stosunkowo dobra odporność (w porównaniu z innymi V. vinifera), dobra plenność. Wady: odmiana późna, rzadko u nas dojrzewa w stopniu pozwalającym na uzyskanie dobrego wina czerwonego.

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here