
Trudne warunki klimatyczne stanowią najpoważniejszą przeszkodę w rozwoju komercyjnych upraw winorośli w Polsce, a ryzyko wystąpienia niekorzystnych zjawisk pogodowych jest największym zagrożeniem dla rentowności takich plantacji.
Wśród najczęściej występujących zagrożeń klimatycznych dla uprawy winorośli w Polsce trzeba wymienić:
– silne mrozy zimowe
– późne przymrozki wiosenne
– ochłodzenia i deszcze w okresie kwitnienia winorośli i zawiązywania owoców
– nadmiar opadów w okresie letnim
– ochłodzenia, deszcze i wczesne przymrozki w okresie dojrzewania winogron
Wystąpienie któregoś z tych zjawisk może doprowadzić do utraty znacznej części (lub nawet całości) plonu, albo wpłynąć niekorzystnie na jakość winogron i uzyskanego z nich wina. W porównaniu do tradycyjnych europejskich regionów winiarskich nasz klimat cechuje się także krótszym okresem wegetacyjnym oraz niższym wartościami sumy aktywnych temperatur i nasłonecznienia, jakie występują w tym okresie. A to znacznie ogranicza możliwości uprawy wielu później dojrzewających odmian winorośli.
Nie wszystkie regiony naszego kraju oferują jednakowo korzystne warunki klimatyczne do zakładania winnic. Potencjalne szanse na powodzenie takiej uprawy są nieporównanie większe koło Zielonej Góry, Wrocławia albo Tarnowa, niż na Mazurach, czy na Podlasiu. Wprawdzie nowe, wczesne selekcje winorośli, jak ‘Rondo’ i ‘Solaris’ pozwalają dziś uzyskać przyzwoitej jakości wino nawet w północno-wschodniej Polsce, jednak w tamtejszych warunkach trudno byłoby zagwarantować opłacalność takiej produkcji. Dlatego większe, komercyjne winnice powinno się u nas zakładać w zdecydowanie cieplejszych rejonach, a przy tym w lokalizacjach zapewniających możliwie najkorzystniejsze warunki mezoklimatyczne (o czym niżej). Tylko bowiem wtedy, gdy są spełnione powyższe kryteria, istnieje szansa na zachowanie ciągłości i opłacalności produkcji winiarskiej, również w nienajlepszych rocznikach.