Delicje Regionów. Festiwal Kulinarny. 7-9 lipca, Rynek we Wrocławiu.

0
Delicje Regionów. Festiwal Kulinarny. 7-9 lipca, Rynek we Wrocławiu.
Udostępnij:

Od 7 do 9 lipca wrocławskim Rynkiem zawładną szefowie kuchni, produkty regionalne i warsztaty kulinarne. Wszystko to w ramach nowego festiwalu Delicje Regionów organizowanego przez Artis i miasto Wrocław. Elementem festiwalu są Delicje 2023 – nagrody za najlepsze produkty regionalne. Dziś poznaliśmy laureatów konkursu.

W ramach Delicji Regionów organizowane będą m.in. warsztaty kulinarne z kucharzami z wrocławskich restauracji, pokazy filmów o tematyce restauracyjno-gastronomicznej, a także degustacja tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Sprzedawane będą również produkty regionalne z Dolnego Śląska. Na Delicjach Regionów spotkamy Julkę Cymbaluk i Kubę Tomaszczyk z Masterchefa Junior, a także blogerów i szefów kuchni – m.in. Gagika Grigoryana (Gotuj z Gruzinem) i Bartosza Snecza Dębskiego (Snecz Gotuje), Wojciecha Harapkiewicza i Łukasza Majchrowskiego. Przygotują oni pokazy gotowania.

To będzie pierwsza edycja festiwalu. Delicje Regionów to nowa jakość i zupełnie nowy pomysł na zachęcenie mieszkańców Wrocławia oraz turystów do odkrywania nowych smaków. Delicjami żyć będzie całe miasto, ale festiwal skupi też uwagę całej Polski, a nawet wykroczymy nim poza krajowe ramy kulinarne, aby dzielić się doświadczeniami i czerpać inspiracje z międzynarodowych trendów gastronomicznych – mówi Małgorzata Schauer-Tyc, organizatorka festiwalu z firmy Artis. –  Zachęciliśmy również wrocławskie restauracje do przygotowania w menu specjalnych dań festiwalowych, przygotowywanych z produktów Dolnego Śląska. Będziemy odtwarzać kuchnie szlakiem wrocławskich zamków oraz hoteli, prezentując tym samym potrawy, serwowane na dawnym dworze polskim.

Ważnym aspektem festiwalu będzie niemarnowanie. Podobnie, jak np. w przypadku Jarmarku Bożonarodzeniowego czy innych miejskich imprez, pojawią się na naczynia wielorazowego użytku. Nie będzie „foliówek”, a w zamian pojawią się torby papierowe lub biodegradowalne. Zaplanowane zostały również warsztaty less waste.

Poznaliśmy laureatów Delicji 2023

Częścią Delicji Regionów są Delicje 2023 – nagrody za najlepsze produkty wytwarzane metodami rzemieślniczymi. Dziś poznaliśmy zwycięzców w pięciu kategoriach:

  • sery
  • potrawy
  • roślinne
  • produkty pochodzenia zwierzęcego
  • inne

Ocenialiśmy zarówno produkty i potrawy pochodzące z Dolnego Śląska, jak i spoza. Produkty były bardzo wysokiej jakości, więc przed kapitułą stało wiele wyzwań w wyłonieniu laureatówpodkreśla przewodnicząca kapituły prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego.

Nagrody zostaną wręczone w trakcie festiwalu – w sobotę, 8 lipca. Wręczy je Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia.

Wrocław w sieci DELICE

Festiwal jest organizowany w ramach Sieci DELICE.

Oprócz gastronomii na rynku zostanie przygotowana także strefa edukacyjna, w której prezentować będą się jednostki miejskie oraz podmioty zewnętrzne, prowadząc pokazy i prelekcje w zakresie ekologii i zrównoważonego rozwoju.

Wrocław jest pierwszym miastem w Polsce przyjętym do międzynarodowej Sieci DELICE, zainicjowanej przez miasto Lyon w 2007 roku.

Delicje Regionów 2023 to impreza organizowana pod patronatem międzynarodowej sieci Delice. Wrocław dołączył do niej w ubiegłym roku. Zostaliśmy zaproszeni do tej sieci, ponieważ jakość kuchni wrocławskiej jest coraz szerzej znana. To także forma promocjimówi Małgorzata Golak, dyrektorka Biura Rozwoju Gospodarczego. – Miasta w ramach Delice promują innowacje i skracanie drogi „od pola do stołu”. Przykładem będzie ten festiwal. Będziemy także promować postawę less waste.

W sieci DELICE jest 31 miast z 5 kontynentów, m.in: Lizbona, Bordeaux, Barcelona, Bruksela, Madryt, Lipsk, Ryga, Montreal, Chicago czy Buenos Aires.

Miasta, które decydują się być członkami sieci, wykorzystują żywność i gastronomię do rozwoju swoich miast. To promocja innowacyjności i wartości wśród restauratorów, mieszkańców, NGO i innych organizacji.

Laureaci Konkursu Delicje 2023

Kategoria – Produkt

SERY

Złota delicja – Ser Wrocławianka z kozieradką. Serotonina (serowarnia z Wrocławia)

Srebrna delicja- Ser Groseron. Groser (woj. łódzkie)

Brązowa delicja – Twarożek himalajski Serowarstwo Domowe Lamperscy  (woj. wielkopolskie)

POTRAWY

Złota delicja – Tort chlebowy z pstrągiem Delicious Home Made Irena Jasińska (Gogolin)

Srebrna delicja – Ravioli z serem łomnickim, bobem, miodem i konfitowanym czosnkiem. La Scala (Wrocław)

Brązowa delicja – Pierożki filipińskie z wieprzowiną, krewetkami i ostrym sosem. Daniel na Parze Wrocław

ROŚLINNE

Złota delicja – Sok jabłkowy Sady Celmerów Wzgórza Trzebnickie

Srebrna delicja – Sok jabłkowo-wiśniowy Sady Celmerów

Brązowa delicja – Dżem z 1000 papryk Tysiąc Papryk (Wrocław)

INNE

Złota delicja – Jogurt owczy Sernica Dolnośląska (Bielawa)

Srebrna delicja – Ciastka. Nie z Tej Ziemi (Kiełczów)

Brązowa delicja – Ramka Miodu. Miód z płatkami róży

PRODUKTY POCHODZENIA ODZWIERZĘCEGO

Złota delicja – Kabanos z dzika. Dziki Zwierz (Bolesławiec)

Srebrna delicja – Kiełbasa z Borów Dolnośląskich. Dziki Zwierz

Brązowa delicja – Majonez Witomajo. Witomar Food

Kategoria – Alkohole polskie

Wino białe:

Złota delicja – Riesling 2021 – Winnica Adoria

Srebrna delicja

Riesling 2021 – Winnica Silensi, wytrawny lekki riesling

Brązowa delicja – Sedina – solaris półwytrawny, Winnica Komandoria

Wino czerwone

Srebrna delicja – Pinot noir 2021 – Winnica Adoria

Cydr musujący:

Złota delicja

Red love – Cydr radosny, mała manufaktura cydrów rzemieślniczych zlokalizowana u podnóża Gór Sowich, stawia na niską interwencję w produkcji. Cydry w sprzedaży od wiosny tego roku. Jest to cydr różowy, z jabłek które mają czerwone zabarwienie miąższu, świetny na lato odświeżający.

Cydr spokojny:

Srebrna delicja

Atak jabłuszek – Cydr radosny, 25 starych odmian jabłek, cydr bogaty, taniczny, dobry pity solo, ale też ma gastronomiczny styl, sprawdzi się w łączeniach z potrawami

Nalewki:

Złota delicja

Nalewka Jagoda kamczacka – Nalewkarnia Longinus – (Ciechanów, Mazowieckie)– za wykorzystanie mniej znanego owocu, choć zyskującego coraz większą popularność, dobry soczysty, owocowy styl, poza tym – ładna minimalistyczna etykieta

Miód pitny

Złota delicja

Miód gryczany trójniak – od producenta Skarb Templariuszy z Pomorza Zachodniego (świetny aromat, smak, podtrzymanie tradycji produkcji miodu pitnego). Tomasz Osak już w zeszłym roku bardzo mnie tym miodem zaskoczył.

Wódki:

Złota delicja

Wódka żytnia – Wolf & oak – smak z charakterem, ma się dobre degustacyjne wrażenie, że obcuje się z produktem dobrej jakości

Gin

Srebrna delicja

Wilczy gin: Wolf & oak – delikatny lecz bogaty aromat, wyrazisty złożony smak, kilkanaście składników botanicznych. Michał Płucisz wykonał porządną robot.

Kategoria wina zagraniczne

Wina białe:

Złota delicja – Posip 2022, producent: Torreta, Korcula, importer: Konoba

Wino różowe

Złota Delicja – Rose 2022 z winiarni Toreta, importer: Konoba, Plavac Mali

Srebrna delicja – Vinho Verde Rose (Portugalia), Ponte da Barca –importer: Wine Fashion (VV kojarzone z białymi tu rose, lekkie, delikatne, z minimalnym musowaniem, odświeżające – idealne na lato)

Wino czerwone

Srebrna delicja – Odisseia, Jean Hugues Gros, Douro, (touriga franca, tinta roriz, touriga nacional) Portugalia importer: Wine Fashion

Kategoria Piwo

Srebrna delicja

Piwo bezalkoholowe, Lobster, i need a hero

Złota delicja

Jasny lager (do 12 stopni Plato), Złoty Pies, Czeski Fousek

Złota delicja

Jasny mocny lager (od 12,1 stopni Plato), Złoty Pies, Bokser

Srebrna delicja

Jasne Ale, Lobster, Kokomo

Brązowa delicja

Piwo pszeniczne, Browar Anders, SYCone pszenica marchew

Srebrna delicja

Piwo z dodatkami (w tym z owocami),Odra Barrels, Tropical Sour Mango & Marakuja

Brązowa delicja

Piwo z dodatkami (w tym z owocami), Złoty Pies, Jack Russell

Brązowa delicja

Porter bałtycki, Browar Anders, SYCone porter bałtycki

Złota delicja

Wood & Barrel Aged Beer, Odra Barrels, Imperial Baltic Porter RUM BA

Srebrna delicja

Wood & Barrel Aged Beer, Lobster, AI can’t dance

/dr/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here