Dzień Otwartych Winnic oraz Warsztaty Degustacyjne w ramach XVI MDW w Jaśle

0
Dzień Otwartych Winnic oraz Warsztaty Degustacyjne w ramach XVI MDW w Jaśle
Udostępnij:

XVI Międzynarodowe Dni Wina, jak co roku rozpoczną się Dniem Otwartych Winnic. To niepowtarzalna okazja żeby spróbować win w miejscu ich powstawania, zobaczyć winne krzewy z bliska, zajrzeć do piwnic i porozmawiać z winiarzami.

Nic tak nie dodaje uroku degustacji jak winiarskie opowieści. Wszystko to będzie można zobaczyć, poznać i posmakować. Każda z winnic zaoferuje Wam to co ma najlepszego – nie tylko wina, ale również regionalne pyszności i swój niepowtarzalny klimat.

W tym roku zapraszamy Was na dwie wycieczki:

Wycieczka I

Wyruszy z Dworca PKP w Jaśle (ul. Metzgera 10b) o godzinie 11:30. Odwiedzi Winnicę Vanellus, Winnicę Vetus i Podkarpacką Manufakturę Win.

Powrót Na Dworzec PKP w jaśle przewidywany jest w okolicach godziny 19:00.

Wycieczka II

Wyruszy z Dworca PKP w Jaśle (ul. Metzgera 10b) o godzinie 11:30. Odwiedzi Winnicę Dwie Granice, Winnicę Sztukówka i Winnicę Wiarus.

Powrót Na Dworzec PKP w jaśle przewidywany jest w okolicach godziny 18:15.

W każdej winnicy przewidziana jest degustacja co najmniej 4 win i regionalnych przekąsek, a w ostatnich punktach obu wycieczek degustacja i ognisko.

Bilety w cenie 190 zł dostępne są na www.winiarze-jaslo.pl.

Po winnicach będziecie podróżować specjalnymi enobusami.

Waszymi przewodniczkami będą: Tatiana Mucha z Winnicomanii i Katarzyna Korzeń z EnoPortalu – opowiedzą Wam wszystkie najważniejsze historie o regionie i polskim winiarstwie, podzielą się ciekawostkami i anegdotami.

Międzynarodowe Dni Wina to nie tylko degustacja na jasielskim rynku. W tym roku zapraszamy Was na poszerzoną ofertę Warsztatów Degustacyjnych. Każde spotkanie inne, ale tak samo wyjątkowe oraz prowadzone przez specjalistów z branży winiarskiej. Wszystkie spotkania odbędą się w jasielskim Salonie Wina a bilety w cenie 90 zł znajdziecie na www.winiarze-jaslo.pl.

27 sierpnia 2022

12:00 Polska vs. Reszta świata – Tomasz Kolecki, SSP

Bardzo lubiany przez wszystkich, budzący wiele emocji pojedynek win polskich i zagranicznych. Arbitrem w tym meczu będzie zgromadzona publiczność, a moderatorem jak zwykle: Tomasz Kolecki. Osobiście wybierze on najlepsze polskie etykiety, które uczestnicy warsztatów będą porównywać ze zbliżonymi do nich stylistycznie odpowiednikami, pochodzącymi z tradycyjnych regionów winiarskich. Degustacja oczywiście będzie odbywać się „w ciemno”. 

Poprzednie edycje „Polska vs. reszta świata” pokazały, że po obu stronach mogą pojawiać się całkiem nieźli zawodnicy, a wynik pojedynku może bardzo zaskoczyć.

Kto wygra w tym roku? Koniecznie przyjdźcie sprawdzić.

14:00 Czy polskie winiarstwo to tylko hybrydy? – Jarosław Baranowski, SSP

Polskie winiarstwo często utożsamia się wyłącznie z winami z winogron hybrydowych, nie jest to oczywiście błąd. Natomiast, świat wina jest bardzo zmienny. Obserwujemy postępujące zmiany klimatyczne, które wraz z nieustającym rozwojem naszych winiarzy pozwalają na coraz większy udział Vitis Vinifera wśród polskich win. Podczas spotkania zaprezentuję Państwu wina nagrodzone złotymi medalami podczas Konkursu Win Polskich 2022 z różnych, międzynarodowych odmian winogron. Będzie ciekawie.

17:00 Wina osobliwe – Michał Bardel, Czas Wina

Nie wszystkie wina robi się tak samo. Na warsztatach spotkamy się z wyjątkowymi winami. Winami, które powstały przez różne sposoby winifikacji. Winom będzie towarzyszyła opowieść o ich osobliwości a także spora dawka winifikacyjnej wiedzy, którą nie tak łatwo zdobyć. 

28 sierpnia 2022

12:00 Eno-sensoryka, czyli przyjemność degustacji – Katarzyna Korzeń, EnoPortal

Degustacja wina to nie trudna, ale odrobinę skomplikowana sztuka. Uprawiamy ją dla przyjemności. To interakcja naszych zmysłów nie tylko z wyjątkowym napojem, ale również z tym co dookoła niego – historią, ludźmi, miejscem. To wspomnienia, skojarzenia emocje.

Na warsztatach przekonacie się – na przykładach, jak to wszystko działa: Czym jest wino? Jak je degustujemy? Co dzieje się podczas degustacji w naszych ustach, a co w głowie? Dlaczego to wszystko jest takie przyjemne?

To będzie prawdziwa przygoda dla Waszych zmysłów: degustacja „w ciemno” sześciu polskich win w różnych stylach oraz specjalne ćwiczenia sensoryczne.

14:00 Polskie bąble – Michał Sobieszuk, Eat Polska

Po pierwsze, to już nie czasy kiedy każde musujące wino można nazywać szampanem. Po drugie, to wcale nie znaczy, że nie ma innych, cudownie musujących win z bąbelkami! Powstające tradycyjną, szampańską metodą musiaki na dobre rozgościły się w portofoliach polskich winnic prezentując z roku na rok coraz wyższy poziom. W czasie degustacji spróbujemy win-tegorocznych medalistów, opowiemy czemu w polskich musach tkwi ogromny potencjał, sprawdzimy jaką rolę w ich powstawaniu grają martwe drożdże i czy bąbelki to dobre połączenie z tortem i truskawkami.

ZAPRASZAMY!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię