
27 marca 2015 r. w Salach Pałacu pod Baranami odbędzie się Wielka Degustacja Win Francuskich organizowana przez Stowarzyszenie Kobiety i Wino.
O 10:00 ekspert z Alzacji, producent win Frey-Sohler – Damien Sohler poprowadzi Riesling i Gewurztraminer Masterclass, prezentując i omawiając swoje wina.
O 12:30 w świat Lirac i Tavel wprowadzi gości francuska sommelier – Corinne Gaudron-Van Beek. Zdobywczyni wielu nagród i wyróżnień np. Femme du vin oraz Grade de Chevalier dans l’Orde du Merite Agricole.
O 20:00 wszyscy przyjaciele Stowarzyszenia zbiorą się w Pracowni pod Baranami, aby wspólnie świętować drugie urodziny Kobiet i Wino. W ramach spotkania odbędzie się również wieczór autorski Doroty Dias-Lewandowskiej – autorki książki „Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce od połowy XVII do początku XIX wieku”.
Będzie kobieco, francusko i bardzo winnie!
Wydarzenie zostało objęte patronatem Konsula Generalnego Francji Thierry Guichoux, Magazynu Czas Wina, Magazynu Wino, portalu Wino w Krakowie, portalu Nasze Winnice oraz Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej.
Koszt: Przedsprzedaż 120 zł Masterclass impreza
Od 21.03 150 zł Masterclass impreza
75 zł pojedynczy Masterclass
75 zł impreza wieczorna
Zapisy: kobietyiwino@gmail.com
20 marca o 20:00 w Klimatach Południa – „Podróże z winem – od Tokaju, przez Eger do Villàny”. Wieczór winny przygotuje firma Rafa, a menu dobierze Szef Kuchni Klimatów. Cena: 90zł (w tym 10 zł voucher na zakup win wieczoru).
Rezerwacje i kontakt: kp@klimatypoludnia.pl
20 marca o 10:00 w kinie KIKA śniadanie w kinie vol. 12 w klimacie wiosenno-wielkanocnym. O menu zadba Agnieszka Majksner:
Drink pigwa z różą, bazylią, różowym pieprzem i kawą,
Kawowe paluszki z guacamole,
Jajko w chrzanie piernikowo-kawowym,
Bułeczki orkiszowe z pastą topinamburową i karmelizowanym ananasem,
Kawowa panna cotta z podpalaną skórką pomarańczową,
Do tego kawa najwyższej jakości przygotowana przez Marcina Makiato Wójciaka.
A na ekranie ZŁOTA KLATKA | Da jaula de oro, reż. Diego Quemada- Diez, Hiszpania/Meksyk 2013,
Bilety 25 zł http://www.kinokika.pl/
21 marca o 12:00 w ramach comiesięcznych spotkań ze specjalistą, Szkoła Sommelierów zaprasza na wykład wybitnego eksperta winiarskiego Wojciecha Bosaka pt. „Sekrety terroir – jak klimat, topografia i gleby wpływają na jakość i charakter wina oraz skąd się biorą w winie mineralne smaki”. Wykładowi towarzyszyć będzie degustacja pięciu win z najbardziej charakterystycznych siedlisk. Koszt: 80 zł, zapisy: monika@szkolasommelierow.com
8 kwietnia Szkoła Sommelierów zaprasza na kurs Wine&Spirit Education Trust Level 1. Szczegóły: http://szkolasommelierow.com/
Zapisy: monika@szkolasommelierow.com
9 kwietnia Szkoła Sommelierów zaprasza na Kurs Wiedzy o Winie poziom 2 cz.II w La Vineria w Katowicach. Szczegóły: http://szkolasommelierow.com/
Zapisy: monika@szkolasommelierow.com
10 kwietnia kolejna kolacja z cyklu Tajemniczych Degustacji, czyli nie wiesz gdzie, ale wiesz co i z kim! Krakowski Makaroniarz i Monika Bielka-Vescovi zapraszają na spotkanie zatytułowane „Wino, woda, mąka”. Koszt: 120 zł,
Zapisy: kobietyiwino@gmail.com
11 i 12 kwietnia w Piwnicy pod Baranami odbędzie się Kurs Wiedzy o Winie poziom 2. Szczegóły: http://szkolasommelierow.com/
Zapisy: monika@szkolasommelierow.com
13 kwietnia o 17:00 nauka degustacji w ciemno na poziomie WSET level 3 w Piwnicy pod Baranami. Koszt 100zł, Zapisy: monika@szkolasommelierow.com
Kobiety i Wino