II Małopolska Jesień Enologiczna 2016

II Małopolska Jesień Enologiczna 2016 - Naszewinnice

0
2771

Po raz drugi w Krakowie świętujemy wino i winiarstwo!

Kontynuując sukces zeszłorocznej edycji tym razem szczególną uwagę zwrócimy na wpływ europejskiej tradycji winiarskiej na Kraków i Małopolskę. Impreza pod naszym patronatem.

Cykl imprez związanych z drugą edycją Małopolskiej Jesieni Enologicznej zainaugurujemy 28 września 2016 trzema wyjątkowymi degustacjami w formule Masterclass, które odbędą się w Sali Cnót w Pałacu Biskupa Erazma Ciołka przy ulicy Kanoniczej 17 w Krakowie

Uczestnicy tego wydarzenia będą mieli okazję poznać tradycję i historię winiarstwa Rumunii, Austrii i Włoch.

Gośćmi spotkania będą Konsul Honorowy Austrii w Krakowie pan Andrzej Tombiński, przedstawiciel Izby Gospodarczej Austrii w Warszawie pan Karl Schmidt oraz przedstawiciel Accademia del Barolo i Dyrektor naczelny- dyrektor ds. marketingu Poderi Gianni Gagliardo pan Stefano Gagliardo

Dzień zakończymy uroczystą kolacją w Komnacie Burgrabiego w Restauracji Pod Aniołami.

To nie koniec winiarskiej przygody w Małopolsce.

W październiku zapraszamy na zbiory do Winnicy Goja oraz Winnicy Wieliczka. Uczestnicy poznają winiarzy pasjonatów, którzy opowiedzą o swojej pracy i miłości do winorośli oraz pokażą proces tworzenia wina od podstaw.

Program inauguracji Małopolskiej Jesieni Enologicznej

28 września 2016

Pałac Biskupa Erazma Ciołka, ul. Kanonicza 17

12:00-14:00 Masterclass – Wina Austriackie i Rumuńskie

Winnica Vereinte Winzer – Hans Dowitch

Blaufränkisch CLASSIC 2015

HOCHÄCKER Blaufränkisch 2013

MITTELBURGENLAND DAC

DÜRRAU Blaufränkisch 2012

MITTELBURGENLAND DAC Reserve

ARACHON T∙FX∙T 2013

ARACHON T∙FX∙T 2007

Winnica Lacerta – Mihai Necula

LacertA Cuvée IX 2013

LacertA Cuvée X 2013

LacertA Merlot Reserva 2011

LacertA Rosé 2015

LacertA Shiraz 2013

14:00-15:00 zwiedzanie galerii Muzeum Narodowego z przewodnikiem, przerwa na kawę i poczęstunek

15:00-17:00 Masterclass Barolo – Stafano Gagliardo z winnicy Gianni Gagliardo i przedstawiciel Accademia del Barolo

Nebbiolo d’Alba San Ponzio 2012

Barolo Gianni Gagliardo 2012

Barolo Serre 2012

Barolo Preve 2012

Barolo Preve Riserva 2009

Barolo Preve Riserva 2004

19:30 Kolacja w Restauracji Pod Aniołami ( ul. Grodzka 35) z udziałem prelegentów oraz Konsula Honorowego Austrii

MENU

Przystawka Szefa Kuchni

Półgęsek wędzony według staropolskich receptur

podany z żurawiną i roszponką

Przystawka na zimno

Pasztet z wielu mięs podany z marynowaną gruszką i śliwką w occie

Przystawka na ciepło

Świeże borowiki z patelni przygotowane na maśle z szalotką

Zupa

Czerwony barszcz dworski z pierożkami grzybowymi

Danie główne płonące

Comber z sarny marynowany w ziołach, pieczony w całości,

podany w ogniu z sosem myśliwskim na czerwonym winie z leśnymi grzybami i kluską śląską

Deser

Jabłka i śliwy z polskich sadów zapiekane na czerwonym winie z cynamonem, z migdałową kruszonką podane w ogniu

Bilety:

Pojedynczy Masterclass- 80 zł
Pakiet: Masterclass – 120 zł
Pakiet: Masterclass + kolacja 220 zł
Kolacja -120 zł

Kobiety i Wino

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię