Kolejna edycja Otwartej Butelki za nami

0
Kolejna edycja Otwartej Butelki za nami
e8b2abdaaba787535adb9b019745b649
Udostępnij:

V Edycja Dnia Otwartej Butelki za nami. Impreza odbyła się w sopockim hotelu Haffner, 7-ego kwietnia. Uczestniczyło w niej prawie 30 wystawców, głównie importerzy win, właściciele sklepów winiarskich, restauracje, producenci.

Wśród odwiedzających byli zarówno przedstawiciele branży gastronomicznej, do których przede wszystkim skierowane jest to wydarzenie, ale nie zabrakło też mieszkańców trójmiasta, miłośników wina oraz pasjonatów i smakoszy dobrych trunków. Nic dziwnego, gdyż takie wydarzenie to świetna okazja do poszerzania swojej wiedzy o winie, posmakowania trunków bardzo wysokiej jakości, za które w restauracjach trzeba by było słono zapłacić.

Nie sposób opisać tu każdego z wystawców, a zupełnie niemożliwe jest opisanie wszystkich win które pojawiły się na degustacji. Do degustacji zostało przygotowanych 1000 butelek.

Winnica Turnau z Baniewic (zachodniopomorskie). Było to niestety, jedyne miejsce, gdzie można było degustować polskie wino. Winnica Turnau zaprezentowała się na Dniu Otwartej Butelki po raz pierwszy. Solaris 2015 – białe, wytrawne, wino charakterne i intensywne, o stabilnej budowie. Nuty zapachowe to gruszka, aromaty brzoskwini i miodu.

Uwagę przyciągało stoisko Zielone Butelki, jest to importer win z upraw biodynamicznych, organicznych, ekologicznych. Metodą pozyskiwania produktów są podróże. Starają się odwiedzić każde miejsce na mapie świata w poszukiwaniu najlepszych win. W Sopocie min. zaprezentowali swoje najnowsze odkrycie, które przywieźli tym razem z Hiszpanii z winnicy Bodegas Tempore. Winnica posiada certyfikaty rolnictwa ekologicznego. Jedno z win Genetacion 76 – organiczne, czerwone, szczep Tempranillo. Wino o niesamowitym smaku, intrygującej historii i niesamowitym designu. Wielokrotnie nagradzane na międzynarodowych konkursach.

Kolejny wystawca to Winers, bezpośredni importer win z całego świata. Zaprezentował m.in. wino Aalto PS 2014 – czerwone, wytrawne, Tempranillo, Hiszpania. Produkowane tylko w latach w których jakość zbiorów jest na najwyższym poziomie. Wino otrzymało 94 punkty w skali Parkera. Intensywny wiśniowy kolor, aromaty czerwonych, dojrzałych owoców. Wino doskonałe.

Firma Festus zaś przyciągała winami słodkimi: Toro Albala 1965 oraz Pedro Ximenez 1986. Butelki mają ręczne dekoracje, podwójną, otwieraną etykietę, gdzie możemy znaleźć takie informacje jak: jaki był rocznik, jakie były zbiory, informacje o ilości butelek i inne. Wina bardzo słodkie, aromatyczne, gęste.

Wszyscy wystawcy z wielką pasją opowiadali o winach, szczepach, rejonach. Była to doskonała okazja na poszerzenie wiedzy dla tych którzy dopiero wkraczają w świat wina jak i dla koneserów.

Można było próbować degustować, zadawać pytania, dzielić się uwagami.

Na koniec odbyła się aukcja win z której całkowity dochód został przekazany Fundacji OmeaLife Rak Piersi Nie Ogranicza.

Impreza odbywała się pod naszym patronatem.

Kolejna edycja Dnia Otwartej Butelki już na jesieni. Warto przyjść.

O oto krótka fotorelacja, która być może zachęci do przyjścia jesienią.

Agnieszka Dąbrowska

{gallery}galerie/17_rok/otwarta_butelka_17{/gallery}

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię