
IX Konwent Polskich Winiarzy przeszedł do historii. To była kolejna udana edycja najważniejszej dla środowiska polskich winiarzy imprezy w roku. Organizatorem IX Konwentu był Polski Instytut Winorośli i Wina, a gospodarzem tegorocznej imprezy było Stowarzyszenie Winiarzy Sandomierskich. Blisko 150 uczestników miało okazję do degustacji i panelowej oceny 70 win.
W tegorocznym, dziewiątym już Konwencie Polskich Winiarzy, udział wzięło blisko 150 osób, w tym reprezentacje 77 winnic. Podczas pierwszego dnia imprezy panel degustatorów ocenił 70 gatunków win zgłoszonych przez 44 polskie winnice. Gdyby nie ograniczenia regulaminowe, wynikające z dużego zainteresowania imprezą, zgłoszonych na Konwent win byłoby z całą pewnością dużo więcej.
Większość z prezentowanych win pochodziła z rocznika 2013, który był gorszym z powodu zbyt wczesnego (5 października) przymrozku jesiennego. Odbiło się to na jakości zwłaszcza win czerwonych, które w znacznej części wykazały niedostateczną dojrzałość. Zdecydowanie lepiej wypadły tym razem wina białe. Dobry, wyrównany poziom zaprezentowały wina różowe, co po raz kolejny dowodzi, że w gorszych rocznikach polscy winiarze powinni decydować się na ten kierunek przerobu winogron czerwonych. Było kilka ciekawostek – win musujących, z którymi coraz częściej eksperymentują polscy winiarze. Ja dotąd jest ich niewiele, ale już dziś można powiedzieć, że to przyszłość dla polskiego winiarstwa, ponieważ wina z białych odmian uprawianych w Polsce bardzo dobrze się w tej produkcji sprawdzają. W tym roku, chyba po raz pierwszy w historii Konwentów, uznano, że duży potencjał polskiego winiarstwa tkwi także w winach półsłodkich i półwytrawnych, pod warunkiem jednak, że nie będą to wina sztucznie dosładzane, ale w odpowiedni sposób, zgodny z winiarską praktyką winifikowane.
Drugiego dnia Konwentu odbyły się dwa seminaria tematyczne. Pierwsze poświęcone było odmianie Hibernal, coraz popularniejszej i dobrze sprawdzającej się w Polce, ale ze względu na późniejszą porę dojrzewania owoców polecanej do uprawy tylko w najcieplejszych rejonach kraju.
Bohaterem kolejnego seminarium był Regent, najpopularniejsza w Polsce odmiana na czerwone wino. Podsumowując przeprowadzoną degustację należy podkreślić stabilność i pewną przewidywalność win z tej odmiany. Co ciekawe lokalizacja winnicy nie ma dla charakteru Regenta jakiegoś szczególnego znaczenia – wina z różnych lokalizacji są do siebie podobne, a różnice pomiędzy prezentowanymi winami wynikały raczej ze sposobu winifikacji.
Dużym zainteresowaniem cieszył się także kończący Konwent wykład dr. Janusza Mazurka na temat nowoczesnych sposobów ochrony winorośli.
Konwent z założenia jest imprezą zamkniętą, jednak podczas dwudniowego Konwentu nie zabrakło także oferty dla publiczności. Na rynku w Sandomierzu na odwiedzających czekały stoiska polskich stowarzyszeń winiarzy i możliwość degustacji win, a także stoiska ze sprzętem winiarskim i produktami regionalnymi.
Ewa Wawro
Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii: IX KPW na nami