Zapraszamy do spędzenia weekendów w otoczeniu malowniczych lubuskich winnic. Oferta dla zwiedzających jest bardzo bogata i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Oprócz delektowania się winem z różnych odmian winorośli, na stołach znajdą się naturalne produkty z winogron. Można będzie zakupić sadzonki. Dodatkowo lubuscy winiarze oprowadzą gości po swoich winnicach i opowiedzą wiele ciekawostek z dziedziny uprawy winorośli i produkcji wina.
Do odwiedzenie lubuskich winnic zachęca marszałek Elżbieta Anna Polak. – Nasze województwo naprawdę „smakuje” wyjątkowo, a odradzająca się tradycja winiarska i produkcja miodu sprzyjają odkrywaniu zapomnianych lokalnych potraw – mówi marszałek.
Weekendy Otwartych Winnic rozpoczną się w tym roku szczególnie. Sezon na Lubuskie rozpocznie się w długi majowy weekend w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze. Zaczynamy w sobotę, 30 kwietnia i czekamy na Państwa do 3 maja. W tych dniach LCW odwiedzą m.in. winiarze. Enologiczny rozkład jazdy na majówkę wygląda następująco:
30 kwietnia – Winnica Ingrid, Winnica Miłosz, Winnica Equus i Winnica Saint Vincent
1 maja – Winnica Na Leśnej Polanie, Winnica Cantina, Winnica Equus, Winnica Ingrid i Winnica Miłosz
3 maja – Winnica Julia, Winnica Ingrid, Winnica Cantina i Winnica Ingrid
Lubuscy winiarze czekają na miłośników enoturystyki od maja do października w wybrane weekendy.
Zapraszamy w terminach:
weekend : 30 kwietnia – 3 maja
weekend : 4-5 czerwca;
weekend : 9-10 lipca
weekend: 13-15 sierpnia
weekend: 3-10 września
W tym roku biorą udział następujące winnice:
– Cantina w Mozowie;
– Equus w Mierzęcinie
– Ingrid w Łazie;
– Julia w Starym Kisielinie;
– Kinga w Starej Wsi;
– Krucza w Buchałowie;
– Miłosz w Łazie;
– Na Leśnej Polanie w Proczkach;
– Pałac Wiechlice;
– Pod Lubuskim Słońcem w Przełazach;
– Saint Vincent w Borowie Wielkim.
Cantina w Mozowie
Historia Winnicy Cantina sięga 2006 roku. Powstała dzięki staraniom małżeństwa Państwa Pacholaków, którzy wybrali dogodny teren, zakupili go, przygotowali pod uprawę, obsadzili krzewami i pielęgnowali. Efektem wieloletniej pracy jest wspaniale zadbana uprawa, rozciągająca się na obszarze całego hektara. Przybywający do Cantiny mają możliwość rozsmakować się w winach powstałych z owoców odmian Bianca, Dornfelder, Pinot Gris, Regent, Riesling i Rondo. Z myślą o gościach przygotowano także inne kulinarne rarytasy: pstrąga wędzonego na pędach winorośli, smalec z dziczyzny, dżemy z winogron czy chleby domowego wypieku. Poza winem kieliszki napełnić można również miodem pitnym gronowym lub nalewką z tych samych owoców.
Gdy dorośli oddają się degustacji, na dzieci czekają plac zabaw oraz boisko do gry w siatkówkę, a także misy przepysznych owoców, zerwanych wprost z winnych pędów. Wraz z nastaniem wieczora wcale nie trzeba kończyć zabawy. Wręcz przeciwnie – często właśnie wtedy dopiero się ona rozpoczyna, bo dla chętnych istnieje możliwość biesiadowania przy ognisku. A wszystko to okraszone łykiem i kęsem rodzimych specjałów oraz opowieściami o tajnikach kunsztu winiarskiego.
Equus w Mierzęcinie
Właściciele winnicy Equus, Jowita Banek i Łukasz Chrostowski, posiadają kilka parceli, na których prowadzona jest uprawa pod produkcję wina. Główna winnica znajduje się w Zaborze, mniejsze nasadzenia ulokowano w Mierzęcinie oraz Kornacicach. Położone wśród lasów i jezior miasteczko turystyczne Mierzęcin to idealne miejsce, by rozpocząć zwiedzanie winnic!
Aby trafić na spotkanie z właścicielami, należy kierować się podobnie jak do Pałacu w Mierzęcinie, lecz przed bramą wjazdową skręcić w lewo, aż natrafi się na pierwszy dom. Winnica leży na łagodnym wzniesieniu, wystawionym na południowo‑wschodnie słońce. W Equus uprawianych jest wiele rodzajów winorośli, lecz głównie popularne Pinot Gris i Pinot Noir, a także mniej znany Kernling. Klimat tych okolic sprawia, że latem jest gorąco i sucho, a zimy bywają łagodne. W związku z tym możliwa jest uprawa późnych i wymagających odmian winorośli. Jednak winne krzewy łączy jedno – zostały tak dobrane, by uzyskiwane wina miały najwyższą jakoś i wybitne walory smakowe. Właściciele winnicy należą do jednych z największych importerów sadzonek w Polsce.
Ingrid w Łazie
Na południowym zboczu wzgórza, za domem właścicieli winnicy, Moniki i Jacka Kapałów, po latach nieużytkowania, rozkwitł ogród winny, słynący ze wspaniałych owoców.
Winnica jest idealnym miejscem na spędzenie wolnego czasu w gronie rodziny i przyjaciół. Poza tym wypoczynek można urozmaicić nauką o podstawach pielęgnacji winnych krzewów, a nawet pomaganiem gospodarzom w czasie lekcji praktycznej. Podczas zapoznawania przybyłych z procesem produkcji win, właściciele zapraszają do zwiedzania posiadłości oraz jej perły w koronie – piwnicy. Dodatkową atrakcją są warsztaty lawendowe.
W winnicy na gości, oprócz wykwintnych win, czekają domowego wyrobu sery, wędliny i wypieki. Dzieci dla odmiany mogą zaszyć się w krzakach malin lub bawić na specjalnie przygotowanym placu. Właściciele planują też postawienie stylowych kwater agroturystycznych i niewielkiej knajpki serwującej smaczne dania popijane winem prosto z beczki.
Julia w Starym Kisielinie
Rodzinna Winnica Julia otrzymała nazwę od imienia wnuczki właścicieli, Małgorzaty i Romana Gradów. Na wzgórzu za domem rośnie tu 1300 krzewów szlachetnych odmian winorośli, przeznaczonych na wino. Dojrzewają też niezrównane w smaku winogrona deserowe. Przyjeżdżające do winnicy wycieczki zorganizowane, grupy szkolne oraz turyści indywidualni oprócz tutejszej winnicy od niedawna podziwiać mogą jedyny w Polsce Park Miniatur Obiektów Winiarskich! Kolejne atrakcje stanowią ogród ziołowy oraz pasieka, z której miód wykorzystywany jest w tutejszej domowej kuchni i do produkcji niezwykłego wina miodowego. W winnicy prowadzone są też degustacje lokalnych win, szczególnie autorskiego wina białego – cuvee Traminer/Silvaner oraz rzadkiego wina z odmiany Chrupka Biała (Gutedel Weiss). Można też kupić sadzonki winorośli i skorzystać z doradztwa w zakresie prowadzenia uprawy i wytwarzania wina (szkolenia winiarskie).
Kinga w Starej Wsi
Miejsce wyróżnia nie tylko bogata oferta enoturystyczna – zwiedzanie winnicy, degustacje, wycieczki po okolicy, w tym rejsy po Odrze – ale również ciekawa historia, która sięga 1985 roku! Rosną tu odmiany moszczowe (bezpośrednio w gruncie), deserowe (zimą pod osłoną) oraz testowe, które zanim trafią do sprzedaży w tutejszej szkółce, są przez kilka lat poddawane obserwacji. Obecnie 2/3 powierzchni zajmuje uprawa w gruncie z przeznaczeniem na wino. Chociaż pierwszy ze szczepów w Winnicy Kinga – Skarb Pannonii – jest wciąż darzony wielkim sentymentem, to obecnie właściciele chętnie eksperymentują z nowymi szczepami z Niemiec, Czech czy Austrii.
Podczas zwiedzania gospodarze z entuzjazmem dzielą się swoją ogromną wiedzą na temat uprawy. Zainteresowanym chętnie udzielają wskazówek, jak oglądać, wąchać i smakować – czyli jak poznawać – wino. Chociaż tutejsze wino, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, uchodzi za wyjątkowo smaczne, to nie jedyne, czym można się w winnicy delektować. Z myślą o odwiedzających przygotowano takie delicje, jak konfitura winogronowa, kiszone liście winne, grona w syropie czy śliwki oraz gruszki w winie. W najbliższym czasie w winnicy zostanie udostępnionych kilka miejsc noclegowych. Tymczasem gospodarze organizują dla swoich gości nocleg w okolicy.
Krucza w Buchałowie
W Winnicy położonej w pięknej okolicy, pośród porośniętych lasami pagórków, można z dala od hałaśliwej cywilizacji degustować wykwintne wina. W Winnicy Krucza rosną jedne z najrzadziej spotykanych w okolicy odmian winorośli. Gospodarze pozyskali je z odszczepów rdzennych gatunków występujących w regionie zielonogórskim. Na plantacji nie są używane żadne chemiczne środki ochrony roślin, co sprawia, że dojrzewające grona zachowują naturalne wartości. Wszystko to składa się na wyjątkowy bukiet smaków i aromatów win wytwarzanych w winnicy.
Dodatkową atrakcją jest możliwość zwiedzenia tutejszej piwnicy i posłuchania gawęd właścicieli, którzy z pasją opowiadają o swych winiarskich sukcesach i niepowodzeniach.
Miłosz w Łazie
To niezwykłe miejsce rozpościera się na powierzchni około 2,7 ha. Jest tutaj szkółka winorośli oraz budynek przeznaczony na degustacje. Uprawia się tu zarówno szczepy tradycyjne dla regionu, jak i młode odmiany – modne nowinki ze świata sommelierów. I tak podczas przechadzki po winnicy można podziwiać uznane odmiany, takie jak Pinot Noir, Traminer, Pinot Gris czy Karmazyn (Tauberschwarz). Spośród młodych szczepów warto wymienić Devina, Zweigelta, Dornfelera i Aliberneta. Jeśli nasza wiedza na temat winorośli nie jest jeszcze dość zaawansowana – nie ma się czym martwić.
Winnica Miłosz chwalona jest za uprawę wyłącznie szlachetnej winorośli – vitis vinifery. Restauratorzy z uznaniem wypowiadają się na temat tutejszych win z Białego Burgunda, o lekko cytrusowej nucie, a także o muszkatowych, nieco cięższych, z odmiany Müller Thurgau. W regionie zasłynął szczególnie tutejszy Zweigelt, w którym wyczuć można posmak czereśni i delikatnie drażniącą podniebienie papryczkę. Tych wszystkich wykwintności spróbować można zarówno podczas degustacji grupowych lub indywidualnych, jak i w trakcie szkolenia w ramach Akademii Winnicy Miłosz. Oprawą dla spożywania wina jest szczególnie klimatyczna sala obok XVIII-wiecznej piwnicy o łukowym sklepieniu i imponujących kolumnach. Rokrocznie Winnicy Miłosz przybywa nagród.
W V Ogólnopolskim Konkursie Win Grand Prix Winobranie 2014 aż trzy tutejsze wina – biała Milena, różowy Zweigelt Blanc de Noir oraz czerwone Pinot Noir, zdobyły złote medale i zwyciężyły w swoich kategoriach. Ostatniemu z wymienionych przypadł także zaszczytny tytuł Grand Prix 2014. Goście odwiedzający Winnicę Miłosz nie szczędzą pochlebstw nie tylko tutejszym napojom, lecz także kuchni – ślimakom z Łazu, dziczyźnie z żurawiną w sosie z czerwonego wina i ciastu czekoladowemu z czerwonym winem.
Na leśnej polanie w Proczkach
Obecnie na Leśnej Polanie rosną różnorodne przerobowe gatunki winorośli, z których powstaje przepyszne wino, a także wielkoowocowe odmiany deserowe. Gościom nie szczędzi się specjałów lokalnej kuchni. Gospodarze serwują przyjezdnym regionalne przysmaki – sery, wędliny własnego wyrobu, gulasze z dziczyzny czy oryginalne zupy dyniowe.
Zimą do największych tutejszych atrakcji należą tradycyjne kuligi, zaś w trakcie tygodnia Winobrania goście dojeżdżają z Zielonej Góry na Leśną Polanę specjalnymi winobusami.
Pałac Wiechlice
Winnicę założono w 2009 roku, ma ona powierzchnię 1 hektara i znajduje się przy Pałacu Wiechlice niedaleko Szprotawy. W pałacu znajduje się hotel (100 miejsc noclegowych), restauracja, SPA i wiele innych atrakcji. W winnicy uprawia się takie odmiany jak: rondo, regent, cabernet cortis, johaniter, solaris.
Pod Lubuskim Słońcem
Winnica położona jest w malowniczej okolicy miejscowości Przełazy, w pobliżu znanego w województwie lubuskim jeziora Niesłysz. Otoczona jest szerokimi, lekko pofalowanymi polami i lasami. Jest to cicha i spokojna to okolica – sąsiedztwem winnicy jest jedynie kilkanaście domów. Goście winnicy mogą spróbować lokalnego wina, zapoznać się z całym procesem jego powstawania – od momentu zasadzenia krzewu winorośli na winnicy, aż do ekscytującej chwili rozlania go do kieliszków i degustacji.
Saint Vincent
Winnica zajmuje powierzchnię 6,5 ha. Uprawiane odmiany to: białe – Pinot Gris, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Riesling, czerwone – Pinot Noir, Regent, Rondo. Winnica jest prowadzona z uwzględnieniem reguł sztuki winiarskiej; duża rozstawa pozwala na bardzo dobre nasłonecznienie krzewów i ogranicza występowanie chorób.
Gospodarstwo rolne, w którego skład wchodzi winnica położone jest we wsi Borów Wielki, w gminie Nowe Miasteczko, w powiecie Nowa Sól, w województwie lubuskim. Gospodarstwo zajmuje się uprawą zbóż, malin, a od kilku lat prowadzi winnicę i winiarnię.
źródło: lubuskie.pl