Akademickie wino już fermentuje

0
Akademickie wino już fermentuje
2448909041eb1b59b4b28c16cb918292
Udostępnij:

Słuchacze Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle robią swoje wino. Już fermentuje. Przyszli winiarze będą się nim opiekować aż do egzaminu dyplomowego w styczniu przyszłego roku.

To był pracowity weekend dla słuchaczy rocznego Studium Praktycznego Winiarstwa 2016. Przygotowani wcześniej teoretycznie do wyrobu wina teraz krok po kroku praktykują. Zajęcia odbywają się w udostępnionej w tym celu profesjonalnej przetwórni.

Przyszli winiarze zaczęli od przygotowania przetwórni do przerobu winogron. Podzieleni na grupy sami zbierali winogrona w winnicy: Jutrzenkę. Regenta, Marechal Foch i Leon Millot. Potem je tłoczyli, robili pomiary zawartości cukru, zlewali moszcz po sedymentacji na wino białe i różowe, macerowali czerwone, dodawali drożdże.

Teraz akademickie wino fermentuje. Zgodnie z założeniami organizatorów słuchacze Podkarpackiej Akademii Wina zaprezentują je na egzaminie dyplomowym na początku przyszłego roku.

W przerwie zajęć praktycznych zaliczyli wykład na temat przepisów celnych.

Przypominamy, że trwa nabór na trzecią edycję Studium Praktycznego Winiarstwa. Liczba przyjęć ograniczona, jak co roku chętnych jest więcej niż miejsc – liczyć się będzie kolejność zgłoszeń.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

Portal Nasze Winnice sprawuje stały patronat medialny nad PAW.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji

Ewa Wawro
prezes Fundacji Galicja Vitis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here