
Jak uprawiać winorośl i poprawnie zrobić wino? Odpowiedzi, na te jakże ważne dla początkujących winiarzy pytania, można uzyskać biorąc udział w bezpłatnych szkoleniach organizowanych przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia.
Są to cykliczne szkolenia, organizowane przez SWP już od blisko 10 lat, adresowane do początkujących winiarzy i osób, które chciałyby nauczyć się, jak uprawiać winorośl i poprawnie zrobić wino.
Tradycyjnie szkolenia zaplanowano na maj. Zajęcia odbywać będą się w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale koło Rzeszowa. Głównym prowadzącym będzie Roman Myśliwiec, prekursor polskiego winiarstwa, autor kilkunastu książek o tej tematyce. Przedstawi wybrane zagadnienia z uprawy winorośli, omówi podstawy wyrobu wina i odpowie na pytanie czy na produkcji polskiego wina można zarobić.
Zgłoszenia przyjmowane są na adres e-mail: e.wawro@winiarzepodkarpacia.pl lub telefonicznie 502 146 485
Szczegółowy program szkoleń
Kurs: „Podstawy uprawy winorośli i produkcji wina z elementami enoturystyki” Cykl szkoleń dla osób zainteresowanych winiarstwem, łącznie 16 godzin wykładów w dwóch terminach: 12 i 19 maja 2013 oraz zwiedzanie podkarpackich winnic w dniu 2 czerwca 2013. Wykłady będą się odbywać w godz. 10.00-18.00 w sali A Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale k/Rzeszowa, przy ul. Tkaczowa 146
12.05.2013, godz. 10.00
1. „Fenomen podkarpackiego wina” – 2 godz. – Ewa Wawro
Historia winiarstwa, początki nowego polskiego winiarstwa, charakterystyka dzisiejszego winiarstwa polskiego – programy szkoleniowe, imprezy winiarskie, Konwenty Polskich Winiarzy, aspekty mające wpływ na promocyjne i gospodarcze znaczenie wina.
2. „Zakładanie i prowadzenie winnicy” – 4 godz. – Roman Myśliwiec
Budowa krzewu winorośli, wybór lokalizacji winnicy, materiał sadzeniowy, dobór odmian, cięcie i formowanie krzewów, pielęgnacja gleby, nawożenie, ochrona krzewów przed niskimi temperaturami, chorobami grzybowymi i szkodnikami.
.4. „Wino a zdrowie” – 1 godz. – Ewa Wawro
(dietetyczne oraz zdrowotne właściwości wina, konsumpcja wina),
5. „Czy na polskim winie można zarobić?” – 1 godz. Roman Myśliwiec
Koszty założenia i prowadzenia winnicy, wyposażenia przetwórni, produkcji i butelkowania wina, kalkulacja zysku na przykładzie winnicy o powierzchni 1 ha.
19.05.2013, godz. 10.00
1. „Wyrób wina w gospodarstwie winiarskim” – 4 godz.- Roman Myśliwiec
Definicja wina, podstawowe właściwości fizykochemiczne winogron, jako surowca winiarskiego, wstępny przerób winogron, obróbka moszczu, fermentacja, maceracja, fermentacja jablkowo-mlekowa, pielęgnacja i dojrzewanie wina po fermentacji, wyrób win specjalnych, wady i choroby.
2. „Podstawy enoturystyki” – 2 godz. – Ewa Wawro
Standardy oferty przygotowanej dla enoturystów; degustacja, zwiedzanie, prelekcje, sprzedaż wina w gospodarstwie, wizualizacja gospodarstwa winiarskiego, działania okołowiniarskie, winiarska ścieżka, podstawy PR w winnicy.
3. „Prawo winiarskie” – 1 godz. – Roman Myśliwiec
Omówienie podstawowych przepisów polskich i UE dotyczących winiarstwa, normy i standardy obowiązujące przy produkcji wina, procedury administracyjne związane z komercyjną produkcją.
4. „Podstawy degustacji i oceny wina” – 1 godz. Ewa Wawro
02.06.2013, godz. 10.00
Wyjazd studyjny do 3 podkarpackich winnic w okolicach Rzeszowa.
Zapoznanie się z ofertą enoturystyczną gospodarstw, zwiedzanie winnic i przetwórni, degustacja win.