Dobre wino robi się tak naprawdę w winnicy. W piwnicy trzeba tylko uważać, żeby je nie zepsuć

Dobre wino robi się tak naprawdę w winnicy. W piwnicy trzeba tylko uważać, żeby je nie zepsuć - Naszewinnice

0
3721
1397be472e45feda66c2cb00ba5f4ce2
1397be472e45feda66c2cb00ba5f4ce2

Prowadzenie młodej winnicy, ocena winogron jako surowca winiarskiego, organizacja i technika zbioru winogron, zastosowanie mikoryzy i efektywnych mikroorganizmów w uprawie winorośli – to tematy, jakie omawiane były w ramach 7. już weekendowego zjazdu uczestników Praktycznego Kursu Winiarstwa prowadzonego przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle.
Tym razem zajęcia Praktycznego Kursu Winiarstwa poświęcone były m.in. prowadzeniu młodej winnicy – cięciu krzewów, pielęgnacji i nawożeniu gleby.

W pierwszym roku młode krzewy prowadzi się zawsze w taki sam sposób, bez względu na formę przestrzenną, jaką będą miały w przyszłości. Dopiero w kolejnych latach wyprowadza się zaplanowaną formę krzewów. nowe. Należy pamiętać, że staranna pielęgnacja młodej winnicy ma bardzo duże znaczenie na jej stan w latach późniejszych – mówi Roman Myśliwiec, najbardziej doświadczony polski winiarz.

Kolejne wykłady prowadzone przez Wojciecha Bosaka dotyczyły budowy i składu winnego grona, wpływu winogron na jakość i charakter wina, pożądanym parametrom winogron, wadom surowca oraz jaki mają wpływ na przebieg procesu produkcji i jakość wina. Omówiono także organizację i techniki zbioru winogron.

– Doświadczeni winiarze lubią powtarzać, że dobre wino robi się tak naprawdę w winnicy, a w piwnicy trzeba tylko uważać, żeby je nie zepsuć – podkreśla W.Bosak. – Dlatego omówienie aspektów związanych z jakością materiału do produkcji wina zostało przez nas szerzej omówione.

Zastosowanie mikoryzy w uprawie winorośli omówił Jerzy Nieswadba, przedstawiciel firmy Mykoflor, produkującej certyfikowane preparaty mikoryzowe. Rolę i skuteczność stosowania efektywnych mikroorganizmów przedstawił Wojciech Sowiński, licencjonowany doradca probiotechnologii z Podkarpackiego Centrum Mikroorganizmów w Jasionce

Niedzielne zajęcia praktyczne w winnicy (mimo niesprzyjającej aury) pozwoliły kursantom na obserwacje zmian, jakie zaszły od czasu wiosennego cięcia winorośli. Analizowali liczbę młodych pędów, ich zdrowotność, liczbę zawiązków gron itp.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem jest Miasto Jasło.

{gallery}galerie/7_zjazd_15{/gallery}

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię