
Planowanie i sadzenie winnicy, organizacja i ekonomika gospodarstwa winiarskiego oraz degustacja konkursowa win – to tematy jakimi w miniony weekend zajmowali się kursanci Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle.
Tym razem uczestnicy rocznego Kursu zorganizowanego przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle uczyli się jak prawidłowo rozplanować w terenie winnicę oraz jak przygotować glebę przed sadzeniem krzewów. Omówiono także technikę sadzenia winorośli. Sporo uwagi poświęcono organizacji i ekonomice nowoczesnego gospodarstwa winiarskiego, a także planowaniu przetwórni: wymaganym pomieszczeniom, sprzętowi i materiałom do wyrobu wina. Jeden z wykładów poświęcony był omówieniu konkursów winiarskich, jako elementowi promocji gospodarstwa winiarskiego. Nie zabrakło także zajęć praktycznych: tym razem uczestnicy uczyli się oceny degustacyjnej wina na konkursach winiarskich.
Ewa Wawro
{gallery}galerie/4_zjazd_15{/gallery}