
Polskie wina są coraz lepsze – wynika z ocen przeprowadzonych podczas szkolenia praktycznego zorganizowanego przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia. Z ostatniej oferty szkoleniowej – jak zwykle – skorzystali także winiarze z innych województw: małopolskiego, świętokrzyskiego, lubelskiego i mazowieckiego.
Sobotnie szkolenie pod hasłem „Ocena techniczna win podkarpackich winiarzy” prowadzili Wojciech Bosak i Mariusz Kapczyński, dziennikarze i krytycy winiarscy. Uczestnicy szkolenia nie siedzieli jednak biernie, autorzy poszczególnych win mówili o tym, jak prowadzili winifikację, a pozostali wyrażali swoje opinie. Przy problematycznych winach szukano sposobu na ich poprawienie. Wyciągnięte wnioski i porady będą zapewne bardzo pomocne innym winiarzom. Tego typu szkolenia SWP organizuje co najmniej raz w roku. Podsumowując tegoroczne szkolenie należy podkreślić, że z roku na rok jakość polskiego wina się poprawia, przynajmniej kilkanaście z przedstawionych ocenie win ocenionych zostało bardzo wysoko. Nad niektórymi należy jeszcze popracować, ale – co istotne – win z wyraźnymi wadami nie było.
W niedzielę winiarze przeszli szkolenie praktyczne z wiosennego cięcia winorośli. Prowadzone przez Romana Myśliwca, prezesa SWP pokazowe cięcie odbyło się w Winnicy Mierzejewskich, w Chmielniku koło Rzeszowa. Przeszkoleni przez prowadzącego uczestnicy z sekatorami w rękach sami próbowali swoich sił.
Na zakończenie szkolenia zgodnie podkreślali, że sporo się nauczyli.
Ewa Wawro
{gallery}galerie/szkolenia_29.03.14{/gallery}