Plenerowa kolacja w Zadorze

0
Plenerowa kolacja w Zadorze
1 19
Udostępnij:

To był bardzo miły i udany wieczór, klimatyczny i smakowity. Między rzędami winorośli ustawiono bajecznie przygotowane stoły, na które raz po raz trafiały wysublimowane dania łączone z dobranymi do nich winami.

Już samo otoczenie wprowadzało „winny” klimacik. Krótka prezentacja winnicy i nawiązanie do historii winiarstwa w tym regionie, w wykonaniu Zofii Michałowskiej, która wraz z mężem prowadzi to winiarskie gospodarstwo, wzmocniło jeszcze ten klimat. W tych okolicznościach plenerowa kolacja w winnicy, w doborowym towarzystwie zaproszonych gości zapowiadała się magicznie. I muszę przyznać, że tak właśnie było, smakowicie, klimatycznie i wesoło.

Na przystawkę zaserwowano pasztet warzywny z pikantną porzeczką a do tego różowe wino ‘’Ro. Chłodnikowi z czerwonych buraczków z gałązką chrupkiego, aromatycznego jarmużu i kleksem śmietany towarzyszyło białe wino Julia. Julia dopełniała także danie główne – gołąbki w liściach winogron z sosem pieczeniowym. Białe wino Soris i czerwone Bene podano do deski serów, wędlin i oliwek. A na deser była gruszka duszona w likierze miętowym.

Plenerowa kolacja w Winnicy Zadora zorganizowana była w ramach Dni Otwartych na Małopolskim Szlaku Kulinarnym w oparciu o Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska i LGD Dunajec-Biała. Zaserwowane dania przygotowane zostały na bazie produktów zgłoszonych do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska, którego Winnica Zadora jest członkiem od 2015 roku.

Wkrótce pojawi się u nas szersza prezentacja winnicy a tymczasem zapraszamy do oglądnięcia obszernej fotorelacji. Zdjęcia Wojciech Kras.

Ewa Wawro

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię