Polskie wina na Morawach

Polskie wina na Morawach - Naszewinnice

1
2816

Czejkowice (czes. Čejkovice) stają się coraz popularniejszym miejscem na mapie winiarskiej Moraw również dla polskich miłośników win, ale też winiarzy polskich. Powodów jest kilka: świetne wina, przyjemne środowisko winiarskie, miejsce dla opłacalnych zakupów potrzeb winiarskich, możliwość zdobycia wiedzy winiarskiej. Polacy przyjeżdżają tu za winami, winiarze z Czejkowic zainteresowali się znowuż winami polskimi. Tak doszło do zorganizowania ich spotkania z winami polskimi wprost w Czejkowicach.

Całkiem sporo win, bo aż 20, zebrało się na tym spotkaniu. Wina degustowano i poddano dokładnej ocenie nie tylko sensorycznej, ale też przyjrzano się winom od strony produkcyjnej, rozmawiano o plusach i minusach poszczególnych win. Wina były oczywiście przedmiotem największego zainteresowania, znalazł się jednak czas i na szersze przedstawienie winiarstwa polskiego, jego dorobku na przestrzeni ostatnich lat, zaprezentowano oczywiście i poszczególne winnice, które udostępniły swoje wina.

Co więc degustowano i oceniano:

CUVÉE BLANC 2014, wino musujące, wytrawne – Winnica Kępa Wiślicka, Wiślica k. Skoczowa.

Hibernal 66%, seyval blanc 34%, produkcja klasyczną metodą Champenoise, alkohol 12,0%, kwasowość 8,0 g/l, cukier resztkowy 8,0 g/l. Piękny kolor, poprawna czystość, bogate bąbelkowanie, w odbiorze soczyste, orzeźwiające o czystych aromatach limonki, zielonego jabłka, biszkopta, czarnej porzeczki, w ustach przyjemne, długie, o dobrej kwasowości. Bardzo się podobało. 83,92 pkt./100 (Ø od 12 oceniających).

Cuvée ORIX 2014, wytrawne – Winnica Zadora, Szczepanowice nad Dunajcem.

Orion 70%, phoenix 20%, jutrzenka 10%. A 12,0 %, K 7,25 g/l, CR 0,4 g/l. Dobre białe wino o aromatach owocowych-brzoskwinia, morela, mirabelka, żywa kwasowość. Zabrakło trochę ciała, poniekąd krótsze, bez potencjału. 76,90 pkt. z dużym rozrzutem punktowym od 70 do 90 pkt.

PASSAGE CUVÉE, wytrawne – Winnica EQUUS, Mierzęcin.

Solaris 50%, riesling 30%, johanniter 20%. A 12,8 %, K 7,5 g/l, CR 2,5 g/l. Aromatyczne białe wino, które się spodobało dzięki dość bogatym aromatom-gruszka, ananas, szczypta cynamonu, są akcenty kwiatowe. Zastanawiająca cena. Pełne, atrakcyjne wino. 82,73 pkt.

SIBERA 2014, wytrawne – Winnica Kępa Wiślicka, Wiślica u Skoczowa.

Sibera 100%. Jacek Chrobak przedstawił piękne jednoodmianowe wino białe o bezbłędnym wyglądzie, atrakcyjnych aromatach owocowo-kwiatowych, soczyste, poprawnie zharmonizowane, dobra kwasowość. A 10,5%, K 7,6 g/l, CR 3,6 g/l. Technologicznie bardzo dobrze zrobione wino, które wszystkim się spodobało i było wysoko ocenione. 83,70 pkt.

CYMBAŁY 2014, wytrawne – Winnica Sztukówka, Frysztak.

Jednoodmianowe wino białe – Seyval Blanc 100% – z winnicy Leszka Szczęcha. A 11 %, K 6,5 g/l, CR <1 g/l. Typowy przedstawiciel odmiany, solidne, sympatyczne wino z aromatami grepfruita i ziół. Dla niektórych trochę szorstkie, niezharmonizowane, ogólnie jednak się wszystkim podobało. 78,70 pkt, rozrzut punktowy od 70 do 86 pkt.

JULIA 2014 – wytrawne – Winnica Zadora, Szczepanowice nad Dunajcem.

Johanniter 100%. A 12,5 %, K 6,75 g/l, CR 6,0 g/l. Swoim charakterem zbliżone do rieslinga, solidne białe wino o dobrych aromatach, soczyste. Może lekko rozbalansowane. Podobało się jednak. 79,55 pkt.

GEWŰRTZTRAMINER 2013 – wytrawne – Winnica Srebrna Góra, Kraków.

Gewűrtztraminer 100%. A 11,0 %, K 6,9 g/l, CR 0,6 g/l. Tu trzeba powiedzieć, że Czejkowice szczycą się świetnymi traminerami, więc ocena była chyba zbyt surowa w tym wypadku. Zabrakło zwłaszcza odmianowości. Zabrakło też harmonii w winie, zbyt niski cukier resztkowy i stosunkowo wysoka kwasowość jak na traminera zrobiło to wino „zielonym”, krótkim i niedojrzałym. Zbiór 27.9. był chyba zbyt wczesny, choć nie znana była oceniającym jakość gron. Tu przebiegła długa dyskusja, szkoda, że zabrakło producenta. Kontrowersyjne wino! 75,45 p.

SEYVAL BLANC 2014, półwytrawne – Winnica Turnau, Baniewice.

Kolejny seyval blanc 100%. Atrakcyjne wino, z początku lekko zamknięte, szybko się otworzyło i dało czyste aromaty cytrusów, mango, są aromaty kwiatowe. W smaku kremowe, pełne, zharmonizowane, z ładną kompozycją kwasów i cukru resztkowego (wyglądało bardziej na wino półsłodkie). Bardzo się podobało, wysoko ocenione: 87,55 pkt.-drugie najwyżej ocenione wino wieczoru.

SEYVAL BLANC 2013 – półwytrawne – Winnica Nad Dworskim Potokiem, Łazy.

100% seyval blanc. O tym winie niewiele można powiedzieć. Dla mnie osobiście trochę zawód. Komuś się podało, innym mniej. Brakuje soczystości, też opisanych na etykiecie aromatów owoców tropikalnych. W smaku trochę nieczystych akcentów, podejrzenie na stabilizację wina sorbinianem potasowym. Kontrowersyjne wino, które pomimo tego uzyskało solidnych 76,90 pkt.

SOLARIS 2014 – półwytrawne – Winnica Turnau, Baniewice.

100% solaris. Czyste, błyszczące, piękne aromaty-banany, dojrzała gruszka. Pełne, dobrze zbudowane, o dobrej kwasowości i przyjemnej kwasowości. Wino odebrane bardzo pozytywnie. 85,60 b.

CUVÉE SREBRNA GÓRA 2013 – półwytrawne – Winnica Srebrna Góra, Kraków.

Johanniter 40%, hibernal 40%, solaris 20%. A 12,6 %, K 6,2 g/l, CR 12,0 g/l. Świeżością przypomina riesling, piękne aromaty brzoskwini i moreli, jest też jabłko, gruszka, banan, ananas. Bogate, smaczne wino. Oceniającym przypominało dobrze zrobiony Műller Thurgau. 83,00 pkt.

MARYNA ROSÉ 2014 – półwytrawne – Winnica Sztukówka, Frysztak.

Rondo 60%, Regent 30%, Maréchal Foch 10%. Bez maceracji, A 11,0%, K 7,2 g/l, CR 8,0 g/l. Atrakcyjny kolor, czyste wino o bogatych aromatach leśnych owoców, w smaku pełne, cieliste, dużo akcentów jogurtu z truskawkami, dobra perzystencja. Jednogłośne orzeczenie – świetne wino. 86,75 pkt. – trzecie najwyżej punktowane wino wieczora.

Cuvée ROGENTO 2014 – wytrawne – Winnica Rodziny Steców, Tuchów.

Regent 60%, rondo 40%. A 12,5%, K 7,2 g/l, bez FJM. Dobry aromat owocowy-wiśnia, aronia, jeżyna, w ustach bogactwo poukładanych taninów. Oceniającym przypominało poniekąd morawskie andré. Wino lekko oksydatywne, niektórzy zauważyli lekką kwasowość lotną. Solidne czerwone wino. Polecano producentowi przeprowadzanie FJM. 81,83 pkt. – najniżej 70, najwyżej 87 pkt.

Cuvée 2014 – wytrawne – Winnica Koniusza, Łyszkowice-Koniusza.

Regent 80%, rondo 20%. A 12,68%, K 6,2 g/l, CR 0,2 g/l. Wino typu rustykalnego, solidne, nawet pełne, w nosie i ustach niezłe, choć dla niektórych była wyczuwalna kwasowość lotna. Niestety, wino to ma bardzo krótką już drogę przed sobą, zjeżdża szybko z górki. Do szybkiego wypicia lub zasiarkowania na odpowiedni poziom. Bez FJM, brak odpowiedniej stabilizacji. Winnica Koniusza ma przed sobą dobrą perspektywę! Pomimo pewnych niedociągnięć wino uzyskało i tak solidnych 76,17 pkt.

RONDO / REGENT 2014 – wytrawne – Winnica Turnau, Baniewice.

Kolejne cuvée rondo, regent. Kolor atrakcyjny, ciemny, niebieskawe przebłyski. W nosie przeważają owoce leśne-maliny, jeżyny, czarna jagoda, wyczuwalna jest czekolada, papryka. W ustach pełne, odzwierciedlają odczuwalne aromaty. Pełne, cięższe wino. Połączenie poważnej elegancji z młodocianym wigorem. Ogólnie wysoko ocenione wino. 82,73 pkt.

LERON cuvée 2014 – wytrawne – Winnica Rodziny Steców, Tuchów.

Leon millot 65%, rondo 35%. A 12,5%, K 6,8 g/l. Bez JMF. Ładne wino z wyraźniejszą kwasowością, dobrze owocowe, ewokowało morawskie svatovavřineckie. Na pewno było by lepsze po przeprowadzeniu FJM. 80,42 pkt.

MAGNESIA PRESTIGE 2014 – wytrawne – Winnica EQUUS, Mierzęcin.

Kupaż Cabernet Dorsa, Zweigeltrebe, Rondo, Regent. A 11,5 %, K 5,5 g/l, CR 1,2 g/l. Atrakcyjny kolor, intensywny aromat czarnej porzeczki, jeżyn, czereśni, papryki, w tle korzenność z szczyptą tytoniu i wędzonej śliwki. Pełne, ekstrakcyjne wino, które wszystkim się podobało. Zastanawiąjąca była tylko cena. 85,42 pkt.

CABERNET CORTIS 2013 – wytrawne – Winnica Srebrna Góra, Kraków.

Cabernet cortis 100%. A 14,5%, K 6,1 g/l, CR 0,5 g/l. Aromat czarnej porzeczki, pieprzu, czerwonej papryki, wyraźne akcenty dębu (beczka? chipsy?), jest wanilia, korzenność. W smaku poniekąd twarde, dzikie, nawet chropowate, jednak w pozytywnym sensie. Dużo owocu-śliwka, malina, wiśnie, czarna porzeczka. Ciągle jeszcze młode, bardzo by temu winu pasowało długie leżenie na beczce barikowej. Swoim charakterem przypomina Cabernet Sauvignon z chilijskiej winnicy Haras. Tu był bardzo zgodny głos oceniających: najlepsze wino wieczora, najwyżej ocenione. 88,64 pkt. (pojawiła sie nota 96 pkt.!)

RONDINO 2013 – wytrawne – Winnica Zadora, Szczepanowice nad Dunajcem.

Rondo 100%. A 12,0 %, K 6,25 g/l, CR 0,4 g/l. Ciekawe wino o głębokim kolorze, wyraźnie owocowe, soczyste, choć poniekąd „zielone”, jest dobra kwasowość, również aromaty miłe dla nosa-jest wiśnia, tarnina, gorzkie migdały, kwiatowe akcenty-piwonia. Oceniający zgodzili się w tym, że chodzi o dobrze zrobione wino. Trochę zaszkodziło mu wystawienie po czempionie wieczora. 79,33 pkt.

ACOLON 2013 – wytrawne – Winnica Srebrna Góra, Kraków.Lech

Acolon 100%. Zbiór: 7.10.2013. A 11,0 %. Aromaty owocowe – jeżyna, czarna jagoda, czereśnia, wiśnia, trochę wędzonej śliwki i aromatów dymnych. W sumie niezłe, jednak zabrakło ciała, wino jest lekkie, trochę chropowate, taniny lekkie. Bez fajerwerków. 76,42 pkt.

Lech Małysz

{gallery}galerie/polskie_wino_Morawy{/gallery}

1 KOMENTARZ

  1. Degustowane było CUVÉE BLANC BRUT 2013. Wino musujące z rocznika 2014 spokojnie dojrzewa „sur lie” w piwnicy.Pozdarwiam,Jacek Chrobak

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię