Prawidłowe cięcie w winnicy to podstawa. Słuchacze PAW już to potrafią

0
Prawidłowe cięcie w winnicy to podstawa. Słuchacze PAW już to potrafią
c86ae9bf9d69e790910600aa8bced4fe
Udostępnij:

Na czym polega zimowe cięcie w winnicy i jak prawidłowo formować i prowadzić krzewy winorośli – to tematy zajęć weekendowego zjazdu słuchaczy Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. 30 osobowa grupa słuchaczy Studium Praktycznego Winiarstwa 2016 przez dwa dni uczyło się jak formować i prowadzić krzewy winorośl,  a także jak chronić winnicę przed mrozem i przymrozkami wiosennymi.  To niezwykle ważny temat, od prawidłowego cięcia krzewów w zdecydowanym stopniu zależą bowiem przyszłe zbiory w winnicy.
Pierwszego dnia zajęć słuchacze zdobywali wiedzę teoretyczną, a drugiego teorię przekładali na praktykę. Jak sami podkreślali co innego teoria, a co innego umiejętność prawidłowego cięcia krzewów. Każdy z akademików musiał przycinać sam, dzięki czemu sporo się nauczyli.  Tradycyjnie już akademicy zaopiekowali się mini-winnicą na Rondzie Solidarności w Jaśle. Zajęcia prowadził Roman Myśliwiec.

Kolejna propozycja szkoleniowa, czekająca słuchaczy PAW to „Mikrobiologia wina” – zajęcia poprowadzi dr hab. Paweł Satora z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Wykłady na temat pielęgnacji i nawożenia gleby oraz odżywiania winorośli przedstawi  dr Janusz Mazurek (19-20 marca br.)

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

Ewa Wawro

{gallery}galerie/3_zjazd_16{/gallery}

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię