Ruszył nabór na roczny kurs dla winiarzy!

Ruszył nabór na roczny kurs dla winiarzy! - Naszewinnice

0
3736
3d4417dea4b5985d283b0a7dfa9861de
3d4417dea4b5985d283b0a7dfa9861de

Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle rozpoczęła nabór na drugą edycję Praktycznego Kursu Winiarstwa 2016. Liczba miejsc ograniczona!

Praktyczny Kurs Winiarstwa, sztandarowy projektu Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, był przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. To ambitne przedsięwzięcie idealnie wpisuje się w potrzeby rozwijającego się w dynamicznym tempie polskiego winiarstwa. Na tym etapie, myśląc o sukcesie, nie można pozwolić sobie na działania amatorskie, trzeba korzystać z wiedzy doświadczonych profesjonalistów nie tylko w temacie uprawy winorośli i poprawnej produkcji wina, ale i wszystkich innych aspektów związanych z winiarstwem. Przez cały rok kursanci PAW zdobywają ją na zajęciach teoretycznych i praktycznych, prowadzonych przez czołowych fachowców w swoich dziedzinach.

Założycielem PAW jest Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”. Partnerem przedsięwzięcia jest Miasto Jasło. Wszystkie działania szkoleniowe PAW, również Praktyczny Kurs Winiarstwa, nie są na działaniami komercyjnymi nastawionymi na zysk. Dzięki wsparciu finansowemu samorządu Jasła, szkolenia mogą być wyceniane poniżej kosztów organizacyjnych, co w znaczącym stopniu zwiększa dostępność działań prowadzonych przez Akademię.

Praktyczny Kurs Winiarstwa jest dedykowany posiadaczom winnic, a zwłaszcza osobom, które w najbliższym czasie zamierzają założyć taką uprawę i zająć się produkcją win gronowych. Celem Kursu jest wykształcenie winiarzy praktyków, którzy poradzą sobie samodzielnie z uprawą winnicy i wyrobem wina na profesjonalnym poziomie.

Kurs obejmuje łącznie 320 godzin wykładów, podzielonych na 20 zjazdów weekendowych (po 16 godzin każdy), z czego ponad 100 godzin stanowić będą zajęcia praktyczne, odbywające się w winnicy i winiarni. Program kursu jest przystosowany do cyklu wegetacyjnego winorośli i sezonowego cyklu produkcji wina, aby jego uczestnicy mogli w praktyce przećwiczyć wszystkie zabiegi w winnicy i etapy wyrobu wina. Na potrzeby Kursu udostępniona jest winnica doświadczalna o powierzchni 1 ha, na której uprawianych jest 25 odmian winorośli oraz profesjonalna przetwórnia o powierzchni 200 m2 z zapleczem socjalnym, sanitarnym oraz laboratorium. Część zajęć praktycznych odbywa się w laboratoriach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

W ramach czesnego uczestnicy otrzymują oprócz 320 godzin wykładów, także dodatkowe praktyki, szkolenia degustacyjne, z oceny wina, sommelierskie, wyjazdy studyjne itp. Otrzymują również profesjonalnie przygotowane materiały szkoleniowe, a na zakończenie dyplom ukończenia Kursu. Podczas każdego zjazdu zapewniamy nieodpłatnie serwis kawowy (kawa, herbata, woda mineralna, przekąski).

Tematyka zajęć:

I. Uprawa winorośli:

1. Biologia winnego krzewu
2. Odmiany winorośli do uprawy w Polsce
3. Wymagania siedliskowe winorośli i wybór lokalizacji winnicy w polskich warunkach klimatycznych
4. Zakładanie winnicy
5. Formy prowadzenia krzewów
6. Opieka nad młodą winnicą, przed wejściem krzewów w owocowanie
7. Prowadzenie owocującej winnicy
8. Nawożenie winnicy
9. Zastosowanie mikoryzy i efektywnych mikroorganizmów w uprawie winorośli
10. Ochrona winorośli, w tym szkolenie wymagane do stosowania środków ochrony roślin przy pomocy opryskiwacza
11. Mechanizacja prac w winnicy
12. Zbiór winogron

II. Wyrób wina:

13. Wino, jego definicja, jakość i charakter
14. Skład chemiczny oraz analiza moszczu i wina
15. Mikrobiologia wina
16. Pomieszczenia, sprzęt i materiały do wyrobu wina
17. Higiena przy wyrobie wina
18. Winogrona jako surowiec winiarski – ich jakość oraz przydatność do wyrobu poszczególnych typów wina
19. Przerób winogron oraz wstępna obróbka miazgi i moszczu przed fermentacją
20. Fermentacja alkoholowa
21. Fermentacja jabłkowo-mlekowa
22. Pielęgnacja młodego wina po fermentacji
23. Dojrzewanie wina
24. Przygotowanie wina do rozlewu i jego butelkowanie
25. Specjalne technologie winiarskie, w tym produkcja win słodkich, likierowych i musujących oraz zastosowanie beczek przy wyrobie wina
26. Wady i choroby wina oraz ich zwalczanie
27. Ocena degustacyjna wina w praktyce winiarskiej

III. Prawne i ekonomiczne aspekty produkcji winiarskiej

28. Prawo winiarskie, w tym zajęcia dotyczące procedur akcyzowych prowadzone przez pracowników Urzędu Celnego
29. Rynek wina oraz ekonomika produkcji winiarskiej w Polsce
30. Organizacja niewielkiego gospodarstwa winiarskiego
31. Enoturystyka oraz wybrane zagadnienia z marketingu wina
32. Praktyka sommelierska w gospodarstwie winiarskim, w tym kurs sommelierski I i II stopnia z certyfikatem renomowanej Szkoły Sommelierów w Krakowie (http://szkolasommelierow.com)

Opcje płatności czesnego :

1. wpłata jednorazowa za cały rok z góry: 4000 zł
2. wpłata w dwóch równych ratach za każdy semestr oddzielnie: 2200 zł
3. wpłata w czterech równych ratach za każdy kwartał oddzielnie: 1200 zł
(dla członków Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia: 1000 zł)

Zasady rekrutacji na Kurs podane są na stronie www.akademiawina.org w zakładce „Kursy i szkolenia / Zgłoszenie/rejestracja”. W celu dokonania zgłoszenia należy korzystać z formularza zgłoszeniowego zamieszczonego na stronie.

Liczba miejsc na Kursie – 25. Termin zgłoszeń kandydatów – 31.12.2015 r.

Liczy się kolejność zgłoszeń!

Po zakończeniu przyjęć powiadomimy kandydatów pocztą elektroniczną o przyjęciu na Kurs – dopiero wtedy będzie można dokonywać wpłat na rachunek bankowy:

Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”

Bank Gospodarki Żywnościowej S.A.

64 2030 0045 1110 0000 0382 1820

Przyjęci otrzymają szczegółowy harmonogram zajęć na cały Kurs.

Portal Nasze Winnice sprawuje stały patronat medialny nad PAW.

O tym, jak przebiegają zajęcia tegorocznego Praktycznego Kursu Winiarstwa informujemy na bieżąco na naszej stronie w zakładce Wydarzenia/spotkania i szkolenia

Ewa Wawro

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię