Mikrobiologia wina, choroby i szkodniki winorośli oraz sposoby ich zwalczania, to tematy weekendowego zjazdu Praktycznego Kursu Winiarstwa. To jedne z podstawowych tematów, bez znajomości których nie ma co myśleć o sukcesie w branży winiarskiej.
Już po raz piąty w tym roku słuchacze rocznego Praktycznego Kursu Winiarstwa prowadzonego przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle spędzili pracowity edukacyjny weekend. Tym razem poznawali tajniki mikrobiologii wina – m.in. omówiono procesy zachodzące w winie przy udziale bakterii octowych i innych niepożądanych mikroorganizmów oraz wywoływane przez nie zmiany, konserwujące działanie dwutlenku siarki i jego zastosowanie przy produkcji wina, a także ochrona przed niepożądaną oksydacją. Było też o występujących w winie kwasach organicznych, ich pozytywnym i negatywnym wpływie na zachodzące podczas fermentacji procesy i gotowe wino. Sporo miejsca poświęcono drożdżom winiarskim. Ostatnim tematem sobotnich wykładów były zakażenia mikrobiologiczne wina oraz metody zapobiegania wadom wina. Zajęcia prowadził dr Paweł Satora, specjalizujący się w tej tematyce pracownik Katedry Fermentacji i Mikrobiologii Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Za dwa tygodnie uczestnicy kursu kontynuować będą tę tematykę podczas zajęć praktycznych w laboratorium krakowskiej Uczelni.
Drugi dzień zajęć (niedziela) poświęcony był ochronie winnicy. Dr Janusz Mazurek, wybitny specjalista w tej dziedzinie, omówił choroby winorośli oraz szkodniki i preparaty ochronne, podając przy tym metody i preparaty służące do ich skutecznego zwalczania, w tym także biologiczne metody ochrony winorośli. Tematem wykładów prowadzonych przez J. Mazurka za dwa tygodnie będzie mechanizacja pracy w winnicy, sprzęt do uprawy i ochrony winnicy, warunki do mechanizacji, praca na zboczach i niebezpieczeństwo erozji. Tego samego dnia Roman Myśliwiec omówi zasady cięcia i formowania owocujących krzewów, regulację plonu oraz zabiegi poprawiające jakość owoców.
Ewa Wawro
{gallery}galerie/5_zjazd_15{/gallery}