Jak prawidłowo otworzyć butelkę z winem, jak ją trzymać i jak zgodnie ze sztuką nalać wino do kieliszków – to tylko niektóre zagadnienia, jakie słuchacze Podkarpackiej Akademii Wina poznali w ramach ostatniego zjazdu rocznego Studium Praktycznego Winiarstwa 2016.
Praktyka sommelierska w gospodarstwie enoturystycznym i przy promocji wina – to tematyka 20., ostatniego już zjazdu Studium Praktycznego Winiarstwa 2016. Zajęcia prowadziła Monika Bielka-Vescovi.
Prowadząca uczyła słuchaczy PAW profesjonalnego serwisu wina, omówiła zasady doboru win do potraw, uwzględniając przy tym specyfikę polskich win i polskiej kuchni oraz jak przygotować i prowadzić degustację dla publiczności. To ważne tematy dla winiarzy, szczególnie jeśli zamierzają organizować w swoich gospodarstwach degustacje komentowane win.
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
Zajęcia teoretyczne odbywają się w przepięknym, zabytkowym Pałacu Sroczyńskich w Jaśle, przy ul. Sroczyńskiego 2, gdzie od lat swoją siedzibę ma Medyczno – Społecznego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego.
Portal Nasze Winnice sprawuje stały patronat medialny nad PAW.
Ewa Wawro
{gallery}galerie/20_zjazd_16{/gallery}