Sommelierskie potyczki

Sommelierskie potyczki - Naszewinnice

1
2871
ff0158c2594917cd6a9c4e297e8a8d7c
ff0158c2594917cd6a9c4e297e8a8d7c

Dziś w Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle odbyło się szkolenie pn. „Kurs sommelierski dla kadry HoReCa”. Adresowane było nie tylko do pracowników branży gastronomicznej i hotelarskiej pragnących rozwijać się zawodowo. Uczestnikami kursu byli także winiarze, właściciele gospodarstw enoturystycznych oraz miłośnicy wina. Wszyscy byli bardzo zadowoleni i wysoko ocenili poziom kursu.

Zajęcia prowadziła Monika Bielka-Vescovi, dyplomowany sommelier z dyplomami International Sommelier Guild i WSET Advanced, wykładowca kursów londyńskiej szkoły Wine & Spirit Education Trust, dyrektor Szkoły Sommelierów oraz prezes Stowarzyszenia Kobiety i Wino.

Informacje teoretyczne przeplatane były zajęciami praktycznymi, uczestnicy pod czujnym okiem prowadzącej mieli okazje sami przećwiczyć np. prawidłowe otwieranie butelek i serwowanie wina.

Podczas szkolenia omawiane były m.in. charakterystyki najbardziej znanych szczepów winorośli, ich najbardziej typowe cechy oraz miejsce ich występowania.

Mówiliśmy o zawodzie sommeliera, o tym czym się zajmuje, jakie zadanie spełnia w restauracji, jak ułożyć poprawną kartę wina i jak to wszystko może wpłynąć na podniesienie zysków w restauracji – mówi Monika Bielka-Vescovi.

Omawiano także techniki degustacji wg. Systematic Approach to Tasting, techniki łączenia wina z potrawami, podawanie różnych rodzajów win. Było także o poprawnym słownictwie stosowanym przy omawianiu wina, a także o wadach wina i o tym jak je rozpoznać.

Jak podkreśla prowadząca zainteresowanie tego typu kursami wzrosło w ostatnich latach co najmniej o 50%. – Ludzie sami chcą podnosić swoje kwalifikacje zawodowe, a z drugiej strony właściciele restauracji coraz wyraźnej doceniają rolę dobrze przygotowanego do serwowania wina personelu, przekładającą się wprost na zwiększenie zysków.  

Jednym z uczestników szkolenia był Artur Chrzanowski, od lat pracujący jako kelner w dobrej restauracji, łączący swój zawód z sommelierstwem. – Bardzo chętnie uczestniczę w tego typu szkoleniach, to bardzo pomocne w naszej pracy. Z dzisiejszego jestem bardzo zadowolony, prowadząca szkolenie, to chodząca kopalnia wiedzy na ten temat. To już mój czwarty kurs sommelierski, w jakim brałem udział na przestrzeni kilku lat i uważam, że poziom dzisiejszego szkolenia jest bardzo wysoki, nie mówiąc już o niezwykle atrakcyjnej cenie.

W szkoleniu uczestniczyła także przedstawicielka branży turystycznej, Małgorzata Hałkowska, właścicielka biura podróży Madart z Jasła.

– Świetne szkolenie, poprowadzone ze swadą, dynamiczne, z jednej strony ogromna dawka informacji merytorycznych, z drugiej fantastyczny warsztat. Jeśli chce się coś robić profesjonalnie, a ja mam nadzieję, że my taką właśnie ofertę przedstawiamy naszym klientom-enoturystom, to trzeba mieć wiedzę na ten temat. Przygotowując dobrą ofertę wizyt degustacyjnych w winnicach, musimy wiedzieć, co klienta może tam spotkać. W drodze autokarem do winnicy możemy już przygotować naszych klientów do degustacji, posługując się przy tym profesjonalnym językiem, fachowymi sformułowaniami. Myślę, że enoturystyka, to jest taka cześć turystyki, która otwiera się masowo na klientów już wyedukowanych. To nie są przypadkowi ludzie i nie może dojść do sytuacji, kiedy pilot wycieczki wie mniej od swoich klientów – podkreśla Hałkowska.

Z wiedzy zdobytej podczas szkolenia skorzystają także winiarze biorący w nim udział. Profesjonalne podawanie wina swoim gościom w winnicy jest bowiem jednym z ważnych aspektów budowania marki gospodarstwa enoturystycznego.

Partnerem organizacyjnym Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, prowadzonej przez Fundację na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis” jest Miasto Jasło, partnerem medialnym portal Nasze Winnice.

Ewa Wawro

{gallery}galerie/kurs_sommelierski{/gallery}

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię