Trening czyni mistrza. Kursanci PAW uczyli się aromatów

Trening czyni mistrza. Kursanci PAW uczyli się aromatów - Naszewinnice

0
3107
19b2674528b4d5fa396dcc8c20062871
19b2674528b4d5fa396dcc8c20062871

Przedostatni już zjazd słuchaczy tegorocznego Praktycznego Kursu Winiarstwa poświęcony był głównie ćwiczeniu umiejętności poprawnego prowadzenia degustacji i ocenie wina. Przez kilka godzin uczestnicy kursu ćwiczyli zmysł powonienia korzystając z zestawów zapachowych opracowanych przez Jeana Lenoira: 54 podstawowych aromatów występujących w winie oraz 12 wad wina.
Zmysł węchu jest najczulszym detektorem ludzkiego ciała, bez odpowiedniego przygotowania i ciągłych ćwiczeń trudno jest jednak bezbłędnie opisywać aromaty, z którymi spotykamy się na co dzień. Oceniając wino często szukamy właściwego określenia na dobrze nam znane zapachy, o których mówimy, że „coś mi to przypomina”, ale co konkretnie tego bez regularnych ćwiczeń nie jesteśmy w stanie powiedzieć. Przy ocenie degustacyjnej wina wytrenowanie naszego zmysłu węchu jest bardzo pomocne. Cytując twórcę zestawów z próbkami zapachowymi: „Nasi rodzice i nauczyciele uczyli nas trzech podstawowych umiejętności: czytania, pisania i arytmetyki. Nikt jednak nawet nie pomyślał, by przekazywać nam wiedzę o języku zapachów”.

Ćwiczenia z aromatami były doskonałym uzupełnieniem wykładów pt. „Podstawy degustacji i oceny wina” prowadzonych przez Ewę Wawro. W trakcie zajęć słuchacze Kursu łączyli teorię z praktyką ćwicząc każdy etap degustacji na konkretnych próbkach win.

To nie pierwsze zajęcia dotyczące degustacji i oceny wina, w jakich w ciągu roku uczestniczyli Słuchacze Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Za każdym razem cieszą się jednak dużym zainteresowaniem uczestników. Do tematu wrócą jeszcze raz na ostatnim zjeździe podczas zajęć prowadzonych przez M. Bielkę- Vescovi.

Drugiego dnia minionego zjazdu omawiano także aspekty prawne funkcjonowania gospodarstwa winiarskiego, procedury administracyjne związane z rozpoczęciem komercyjnej produkcji, prowadzenie bieżącej dokumentacji związanej z produkcją wina. Zajęcia prowadził Dariusz Rosół.

Słuchacze PAW nie zapomnieli także o pracach w przetwórni. Pod czujnym okiem Romana Myśliwca przygotowali wstępnie swoje wina do czekającego kursantów za niespełna miesiąc egzaminu dyplomowego.

Przypominamy, że trwa nabór na drugą edycję Praktycznego Kursu Winiarstwa. Pod uwagę brana jest kolejność zgłoszeń.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

{gallery}galerie/19_zjazd_15{/gallery}

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię