Uczyli się jak robić wina musujące, słodkie i likierowe

3
Uczyli się jak robić wina musujące, słodkie i likierowe
60095eb5824669bc8a1e99665c2e3a96
Udostępnij:

Produkcja win musujących, słomkowych, lodowych i likierowych – to zagadnienia jakimi w miniony weekend zajmowali się słuchacze Studium Praktycznego Winiarstwa.

XVI zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa prowadzonego przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle łączył teorię z praktyką. O specjalnych technologiach winiarskich, czyli produkcji win słodkich i musujących mówił podczas zajęć Wojciech Bosak, a na czym polega produkcja win likierowych wyjaśniał Roman Myśliwiec.

Zrozumieniu różnic technologicznych omawianych win pomagała degustacja porównawcza polskich oraz zagranicznych win słodkich, musujących i likierowych.

W części praktycznej zjazdu słuchacze uczyli się także jak oznaczać zakończenie fermentacji jabłkowo-mlekowej metodą chromatografii bibułowej.

Podczas zajęć praktycznych w przetwórni sprawdzali jak przebiega proces dojrzewania dyplomowych win. Niektórzy z kursantów asystowali w pracach w przetwórni polegających na klarowaniu i filtracji win.

Trwa nabór na trzecią edycję Studium Praktycznego Winiarstwa, które rozpocznie się od lutego 2017 – liczyć będzie się kolejność zgłoszeń.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

Portal Nasze Winnice sprawuje stały patronat medialny nad PAW.

Ewa Wawro
prezes Fundacji „Galicja Vitis”

{gallery}galerie/16_zjazd_16{/gallery}

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię