
Winiarstwo to dla niektórych osób prawdziwa sztuka. Także proces samego podawania wina ma swoje zasady, których powinniśmy się trzymać, aby uchodzić za osoby, które znają się na rzeczy oraz żeby nie zaliczyć przysłowiowego faux-pas. W jakich kieliszkach powinniśmy serwować naszym gościom wino białe, a w jakich czerwone? Ten krótki poradnik udzieli Ci odpowiedzi na to nurtujące pytanie i przybliży temat prawidłowego serwowania wina.
Cechy kieliszków do wina
Zanim przejdziemy to sedna naszego tematu, opiszemy pokrótce to, jakie cechy powinny posiadać kieliszki do wina. Otóż po pierwsze, zasadą jest, że kieliszki do tego trunku powinny być przezroczyste. Pozwoli to dokładnie zobaczyć kolor wina. Po drugie z kolei szkło nie może być zbyt grube. Powinno mieć taką grubość, aby pozwolić nam na ogrzanie kieliszka w dłoniach celem wydobycia z trunku pełni aromatu. Nóżka od kieliszka musi charakteryzować się taką długością, aby umożliwić swobodne jego chwytanie bez dogrzewania wina, które osiągnęło już optymalną temperaturę. W końcu zaś ważne jest, aby pojemność kieliszka była na tyle duża, żeby umożliwić swobodne zamieszanie wina i rozkoszowanie się jego aromatem.
Rodzaje kieliszków
Kieliszki do wina dzielimy na szklane i kryształowe. Kieliszki szklane są masywniejsze, dlatego też zaleca się je do stosowania w codziennym użytku. Z kolei kieliszki kryształowe są idealne na wyjątkowe okazje, np. gdy chcemy uraczyć gości jakimś rzadkim gatunkiem wina.
Kieliszki do wina czerwonego
Kieliszki do czerwonego wina charakteryzują się dużą objętością i są pękate. Czasza kieliszka zazwyczaj przyjmuje kształt tulipana. Kieliszki do wina czerwonego z reguły są większe oraz wyższe, aniżeli do białego. Szerszy kieliszek umożliwia bowiem winu większy kontakt z powietrzem, co pozwala na wyzwolenie się bukietu aromatów, a sam trunek staje się delikatniejszy w smaku. Pamiętajmy, że im starsze wino serwujemy gościom, tym kieliszki powinny być większe i bardziej pękate. Wyróżniamy dwa rodzaje kieliszków do wina czerwonego:
- do ciężkiego wina czerwonego, typu Bordeaux – smukły kieliszek z czaszą, która zamyka się ku górze,
- do wina burgund – duży i pękaty kieliszek o czaszy w kształcie tulipana.
Kieliszki do wina białego
Kieliszki do białego wina są smukłe i mają długą nóżkę. Krawędzie kieliszka delikatnie rozchylają się ku górze. Kieliszki do białego wina są mniejsze, ponieważ wino to nie musi mieć tak dużego kontaktu z powietrzem. Aromat białego wina mógłby zniknąć w zbyt dużym kieliszku. Mniejsza czasza utrzymuje mniejszą temperaturę i chroni aromat.

Młode i delikatne wino powinno być serwowane w kieliszku o kształcie tulipana, a złożone wino białe należy podawać w kieliszku o szerszej, wydłużonej czaszy. Serwowanie w inny sposób nie będzie dużym problemem, ale jeśli zależy Ci na jak najlepszym podaniu, staraj się odpowiednio dopasować szkło.
Po przeczytaniu niniejszego artykułu sztuka podawania wina nie ma już przed Tobą żadnych tajemnic. Wiesz jakie kieliszki służą do podawania konkretnych rodzajów trunków. Możesz zatem śmiało serwować je wszystkim swoim gościom.
artykuł sponsorowany