Wina specjalne i chromatografia bibułowa

0
Wina specjalne i chromatografia bibułowa
3bd383cdf9446912a35458166e99234d
Udostępnij:

17. weekendowy zjazd rocznego Praktycznego Kursu Winiarstwa prowadzonego przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle poświęcony był w pierwszym dniu wykładom o produkcji win specjalnych. Podczas zajęć praktycznych drugiego dnia kursanci odbywali ćwiczenia laboratoryjne. Oznaczali kwasowość ogólną swoich win i uczyli się jak badać skuteczność przebiegu fermentacji jabłkowo-mlekowej wina metodą chromatografii bibułowej
W sobotę zajęcia poświęcone były specjalnym technologiom winiarskim. Kursanci uczyli się jak robić wina słodkie z późnego zbioru, wina lodowe, słomkowe (z podsuszanych winogron), likierowe oraz musujące. Wykłady prowadził Wojciech Bosak.

Zajęcia teoretyczne połączone były z degustacją zagranicznych win słodkich i musujących.

W niedzielę, w ramach zajęć praktycznych w przetwórni kursanci PAW sprawdzali czy fermentacja jabłkowo-mlekowa win dyplomowych przebiega prawidłowo. Pod okiem Romana Myśliwca uczyli się także jak sprawdzić przy użyciu bibuły chromatograficznej czy proces FJM w winie czerwonym już się zakończył.

Przypominamy, że dobiega końca nabór na drugą edycję Praktycznego Kursu Winiarstwa 2016. Pod uwagę brana będzie kolejność zgłoszeń.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

* * *

Praktyczny Kurs Winiarstwa, sztandarowy projektu Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, była przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. To ambitne przedsięwzięcie idealnie wpisuje się w potrzeby rozwijającego się w dynamicznym tempie polskiego winiarstwa. Na tym etapie, myśląc o sukcesie, nie można pozwolić sobie na działania amatorskie, trzeba korzystać z wiedzy doświadczonych profesjonalistów nie tylko w temacie uprawy winorośli i poprawnej produkcji wina, ale i wszystkich innych aspektów związanych z winiarstwem. Przez cały rok kursanci PAW zdobywają ją na zajęciach teoretycznych i praktycznych, prowadzonych przez czołowych fachowców w swoich dziedzinach.

Założycielem PAW jest Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”. Partnerem przedsięwzięcia jest Miasto Jasło. Wszystkie działania szkoleniowe PAW, również Praktyczny Kurs Winiarstwa, nie są na działaniami komercyjnymi nastawionymi na zysk. Dzięki wsparciu finansowemu samorządu Jasła, szkolenia mogą być wyceniane poniżej kosztów organizacyjnych, co w znaczącym stopniu zwiększa dostępność działań prowadzonych przez Akademię.

Praktyczny Kurs Winiarstwa jest dedykowany posiadaczom winnic, a zwłaszcza osobom, które w najbliższym czasie zamierzają założyć taką uprawę i zająć się produkcją win gronowych. Celem Kursu jest wykształcenie winiarzy praktyków, którzy poradzą sobie samodzielnie z uprawą winnicy i wyrobem wina na profesjonalnym poziomie.

Kurs obejmuje łącznie 320 godzin wykładów, podzielonych na 20 zjazdów weekendowych (po 16 godzin każdy), z czego ponad 100 godzin stanowią zajęcia praktyczne, odbywające się w winnicy i winiarni. Program kursu jest przystosowany do cyklu wegetacyjnego winorośli i sezonowego cyklu produkcji wina, aby jego uczestnicy mogli w praktyce przećwiczyć wszystkie zabiegi w winnicy i etapy wyrobu wina. Na potrzeby Kursu udostępniona jest winnica doświadczalna o powierzchni 1 ha, na której uprawianych jest 25 odmian winorośli oraz profesjonalna przetwórnia o powierzchni 200 m2 z zapleczem socjalnym, sanitarnym oraz laboratorium. Część zajęć praktycznych odbywa się w laboratoriach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

W ramach czesnego uczestnicy otrzymują oprócz 320 godzin wykładów, także dodatkowe praktyki, szkolenia degustacyjne, z oceny wina, sommelierskie, wyjazdy studyjne itp. Otrzymują również profesjonalnie przygotowane materiały szkoleniowe, a na zakończenie dyplom ukończenia Kursu. Podczas każdego zjazdu organizatorzy zapewniają nieodpłatnie serwis kawowy (kawa, herbata, woda mineralna, przekąski).

Ewa Wawro
prezes Fundacji „Galicja Vitis”

{gallery}galerie/17_zjazd_15{/gallery}

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here