Wyjazd studyjny na zakończenie pierwszego semestru

Wyjazd studyjny na zakończenie pierwszego semestru - Naszewinnice

0
2751
f6e095e44349bba4e0775cb7dacd0d59
f6e095e44349bba4e0775cb7dacd0d59

Na zakończenie pierwszego semestru Studium Praktycznego Winiarstwa 2016 organizatorzy zabrali słuchaczy na wyjazd studyjny łączący enoturystykę, edukację winiarską ze sprawdzianom zdobytej do tej pory wiedzy.
Zajęcia rozpoczęły się w Winnicy Rodziny Steców położonej w Tuchowie k. Tarnowa. Upał nie zniechęcił uczestników do spaceru w winnicy. Gospodarz, Rafał Stec, opowiadał o historii założenia winnicy, stosowanych zabiegasz agrotechnicznych, ambitnych planach rozwoju gospodarstwa winiarskiego.

Degustacja tamtejszych win, już w chłodnej przetwórni, była nie tylko miłym i smacznym zakończeniem wizyty. Jak każda degustacja w ramach zajęć PAW miała charakter szkoleniowy.

Z Tuchowa grupa przejechała do Pogorzan k. Szczyrzyca, gdzie w tamtejszym gospodarstwie agroturystycznym „Koziarnia” zaplanowano nocleg.

Uczestnicy zajęć SPW pisali test sprawdzający zdobytą dotychczas wiedzę. Wieczorna kolacja połączona była z degustacją win biorących udział w tegorocznym Galicyjskim Konkursie Win, którego organizatorem jest Fundacja „Galicja Vitis”.

Drugi dzień szkolenia wyjazdowego odbył się w Winnicy Chodorowa położonej w gminie Grybów. Wizytując winnice uczestnicy mieli okazję zobaczyć jak prowadzona jest uprawa winorośli w tej lokalizacji. W przetwórni, współwłaściciel winnicy Zbigniew Krzyżak, mówił m.in. o tym, jak działa używany przez niego urządzenie do filtrowania wina oparty na technologii z użyciem ziemi okrzemkowej. Zademonstrował także urządzenie do degorżowania, czynności koniecznej przy produkcji wina musującego. Wizytę słuchaczy PAW w Chodorowej zakończyła degustacja komentowana tamtejszych win.

Przed wakacyjną przerwą odbędą się jeszcze dwa zjazdy zaplanowane na drugi semestr SPW 2016.

W dniach 9-10 lipca br. zajęcia poprowadzi Piotr Stopczyński. Tematem zajęć będą: fermentacja jabłkowo-mlekowa, pielęgnacja młodego wina po fermentacji, dojrzewanie wina, zastosowanie beczek, butelkowanie oraz higiena i bezpieczeństwo przy wyrobie wina.

Zjazd dostępny jest dla osób niebędących słuchaczami SPW. Zgłoszenia możliwe są poprzez formularz na stronie http://akademiawina.org/index.php/event/zgloszenie-rejestracja

Cena – 1 dzień – 150 zł,  2 dni – 250 zł.

W dniach 23-24 lipca zajęcia poświęcone będą ocenie degustacyjnej wina w praktyce winiarskiej –prowadzący Wojciech Bosak.

Zajęcia praktyczne w winnicy, poświęcone sezonowym pracom związanym, z prowadzeniem i ochroną winnicy poprowadzi Roman Myśliwiec.

Zjazd dostępny jest wyłącznie dla uczestników SPW 2016.

Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

Fundacja „Galicja Vitis”

{gallery}galerie/10_zjazd_16{/gallery}

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię