Zdobywali wiedzę

Zdobywali wiedzę - Naszewinnice

0
8126
878af4972e07916863ae909a162bf74b
878af4972e07916863ae909a162bf74b

W niedzielę w Boguchwale k. Rzeszowa odbyły się drugie zajęcia uczestników szkolenia dla początkujących winiarzy, zorganizowane przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia.

Tym razem, w ramach kursu pn. „Podstawy uprawy winorośli i produkcji wina z elementami enoturystyki” uczestnicy dowiedzieli się, jak poprawnie zrobić wino, jakie są standardy oferty przygotowanej dla enoturystów, na czym polega degustacja i jak ocenia się wino. Omówiono także polskie prawo winiarskie

W szkoleniach udział brali m.in. Joanna i Marcin Wanatowie z Jasła.

Szkolenie było na bardzo wysokim poziomie, teraz nasze zainteresowana winiarstwem jeszcze bardzo wzrosło – podkreślą pani Joanna. – Uzyskaliśmy dużo odpowiedzi na nasze pytania. My dopiero mamy zamiast rozpocząć tą działalność i z zaciekawieniem czekamy na kolejne takie szkolenia. Ja mam zamiar wstąpić do Stowarzyszenia, jest pozytywnie nakręcona. Ja jestem prawnikiem, mąż menagerem i ekonomistą, a winiarstwo może być dla nas fajną odskocznią, taki troszkę inny pomysł na życie. Obserwujemy rozwój winiarstwa w Polsce od to od lat i uważamy, że jest fantastycznie.

Jestem bardzo zadowolony, bardzo profesjonalnie i rzetelnie – mówi Dawid Szlachta z okolic Karkowa. – Na tym etapie szkolenia ugruntowały moją dotychczasową wiedzę i pozwoli mi ukierunkować się teraz w dobrą stronę. Mam już 100 krzewów, drugi rok nasadzenia. Ze szkolenia dowiedziałem się ze popełniłem kilka błędów, ale już wiem, że są do naprawienia i wiem, jak to zrobić.

Nie tylko potencjalni winiarze zgłosili się na szkolenie. Jedną z uczestniczek była Małgorzata Hałkowska, właścicielka biura podróży Madart w Jaśle, które przygotowuje się do sprzedaży produktów enoturystycznych. Jak się okazało szkolenie dla poczatkujących winiarzy było dobrą okazją do poznania zagadnienia od podstaw.

Coraz częściej w naszych ofertach wycieczek objazdowych dla dużych grup mamy takie punkty, jak wizyty w gospodarstwach enoturystycznych i na winnicach – mówi Hałkowska. – Z przyjemnością odnotowuję, że nasi klienci są coraz lepiej przygotowani do takich wizyt, wobec czego my, pracownicy branży turystycznej też musimy coś wiedzieć na ten temat, by nie wypadać blado przy naszych klientach. Nasi piloci muszą być dobrze przygotowani, by widzieć co mogą zaprezentować na winnicy i czego mogą tam oczekiwać . Myślę, że taka współpraca na styku winiarzy i branży turystycznej, która teraz zmierza w kierunku enoturystyki, jest bardzo potrzebna. Może się nawzajem od siebie dużo nauczyć – dodaje pani Małgorzata.

Za dwa tygodnie uczestnicy szkoleń wezmą udział w wyjeździe studyjnym do 3 podkarpackich winnic w okolicach Rzeszowa.

Ewa Wawro

{gallery}galerie/szkolenie_2{/gallery}

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię