Radio Kulinarne – nowa jakość na rynku mediów kulinarnych

0
Radio Kulinarne – nowa jakość na rynku mediów kulinarnych
RADIO KULINARNE
Udostępnij:

Ruszył nowy projekt mediowy – Radio Kulinarne podcast kulinarno-winiarski.  To pierwszy tego typu format na rynku – poszczególne odcinki są realizowane w formie i jakości najlepszych radiowych reportaży i wywiadów. Jego twórcami są: Maja Dutkiewicz – dziennikarka informacyjna i kulinarna (aktualnie Radio Kraków, wcześniej RMF FM i Eska) oraz Bartosz Wilczyński – krakowski Promotor Kulinarny wspierający aktywnie polskich winiarzy, cydrowników, serowarów i producentów lokalnych.  

Radio Kulinarne to w założeniu miejsce spotkań z ludźmi, którzy z pasją realizują swoje życiowe pomysły. W kolejnych odcinkach posłuchać będzie można winiarzy, cydrowników, serowarów i producentów dobrej żywności, ale także ekspertów z różnych dziedzin, pokazujących jak żyć zdrowiej. Poszczególne odcinki powstają podczas reporterskich podróży i spotkań. Radio Kulinarne to nie tylko podcasty. Na uruchomionej równolegle stronie internetowej znajdą się rekomendacje w formie artykułów i przewodników po sprawdzonych miejscach oraz polecane wydarzenia i przedsięwzięcia.

„W Radiu Kulinarnym rozmawiamy, testujemy, podróżujemy i opisujemy nasze osobiste doświadczenia. Wspieramy projekty, inicjatywy i działania, które niosą ze sobą wartości zgodne z filozofią slow food i slow life. Współpracujemy z winiarzami. Znamy ich osobiście. Tak jak lokalnych producentów żywności. Każdy kto chociaż raz kupił od nich świeże organiczne warzywa, owoce, chleb czy miód już wie, że to najlepszy wybór. Interesują nas ludzie, miejsca i historie, które za nimi stoją. Miejsca, gdzie można zachłysnąć się życiem. Pytamy również naukowców i ekspertów, o to co dla nas najlepsze i zdrowe. Pytamy o skomplikowane mechanizmy, które rządzą najprostszymi wydawałoby się zjawiskami” – mówią twórcy Radia Kulinarnego.

Dostępne są już pierwsze odcinki reportażowe, które powstały w ramach projektu Radia Kulinarnego #wyjedźdowinnicynawakacje: „Winnica Wieliczka. Z szacunkiem do natury” o biodynamicznych  winiarzach radykałach, „Winnica Silesian. Na koniu do wina” o tym jak rodzina Mazurków – koniarzy została winiarzami, „Wulkany, wzgórza i winny Dolny Śląsk” o miejscach winiarskich wartych wakacyjnej wizyty na Dolnym Ślasku oraz odcinek – rozmowa „Pij z głową. Rozmowa z prof. Grzegorzem Gajosem” – wybitnym kardiologiem i winoznawcą o walorach zdrowotnych wina oraz o tym jak pić wino mądrze tak by nam nie szkodziło.

Radio Kulinarne do słuchania bezpośrednio na stronie www.radiokulinarne.pl oraz w aplikacjach Spotify, Apple Podcasts oraz Google Podcasts.

Maja Dutkiewicz – dziennikarka kulinarna i informacyjna. Prowadząca w Radiu Kraków program „Przystanek Kulinarny” oraz cykl radiowych felietonów „Z Mają przy stole”, poświęcone kulinariom, podróżom z jedzeniem w tle i kulturze jedzenia i stołu. Przez ponad 16 lat dziennikarka Faktów w RMF FM, relacjonująca najważniejsze wydarzenia w kraju i na świecie. Bartosz Wilczyński – ambasador polskich win i cydrów autorskich, serów farmerskich, polskiej kuchni oraz organicznych produktów lokalnych. Doradza najlepszym krakowskim szefom kuchni. Wykładowca w Podkarpackiej Akademii Wina. Przygotowuje i prowadzi eventy winiarskie, degustacje i kolacje komentowane. Juror w konkursach branżowych. Marketingowiec z ponad 20 letnim doświadczeniem, strateg w firmie komunikacyjnej Planet Partners . Od zawsze związany z radiem – w przeszłości współtworzył m.in. Radio Eska Wrocław i zarządzał Radiem Eska Kraków.

/dr/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here