Jest pierwsza partia szczególnego trunku – polskiego wina lodowego

0
Jest pierwsza partia szczególnego trunku – polskiego wina lodowego
b4787a4a5d6711adf08fa27fc1cba139
Udostępnij:

W winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego „Nad Dworskim Potokiem” powstało pierwsze w Polsce wino lodowe, uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron. Ekskluzywny trunek skosztują jednak nieliczni, bo wytworzono go zaledwie 20 litrów, czyli niespełna 30 butelek.

– Wino udało się bardzo dobrze – powiedział Adam Kiszka, kierownik winnicy mieszczącej się w Łazach k. Bochni w Małopolsce. Jak dodał, wino z powodzeniem prezentowane było już wymagającej Kapitule Wina Uniwersytetu Jagiellońskiego, w skład której wchodzą m.in. obecny i byli rektorzy krakowskiej uczelni oraz czołowi polscy enolodzy i znawcy tego trunku.

 

Przeczytaj cały artykuł na Rzeczpospolita

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię