O co w tym wszystkim chodzi?

0
O co w tym wszystkim chodzi?
d7115f2e533cc8bcf91823021f4ba6a2
Udostępnij:

Choć powszechnie posługujemy się dziś terminem „wina organiczne”, w prawodawstwie europejskim funkcjonuje on dopiero od kilku lat. Do roku 2012 na terenie Unii Europejskiej można było produkować tylko wina „z organicznych upraw”.
Różnica między jednymi a drugimi jest dość zasadnicza. Jeszcze łatwiej pokazać, czym od organicznych różnią się wina biodynamiczne.

Wina z organicznych upraw to te, które wyprodukowane zostały co prawda z owoców zbieranych wyłącznie w winogradach certyfikowanych jako organiczne, ale w oparciu o konwencjonalne metody winifikacji (standardowy poziom siarczynów, drożdże komercyjne, klarowanie, stabilizacja, filtracja). Tymczasem wina organiczne powstają zgodnie z zasadami nie tylko organicznego winogrodnictwa, ale także organicznej winifikacji.

Winogrodnictwo i winiarstwo organiczne

Pomysł upraw organicznych narodził się w powojennej Europie, choć już w latach 40. ubiegłego wieku idee zastąpienia syntetycznych użyźniaczy, pestycydów, herbicydów i fungicydów naturalnymi substancjami pochodzenia roślinnego i mineralnego głosili Walter James i sir Albert Howard, który metody ekologicznego rolnictwa podpatrzył w koloniach indyjskich. Po drugiej wojnie światowej idee organiczne stały się odpowiedzią na gwałtowną industrializację i globalizację rolnictwa wymuszoną przez gwałtowny wzrost populacji. Winiarstwo lat 60. zwróciło się bowiem wyraźnie w kierunku najbardziej wydajnych odmian, wzmożonego użyźniania gleb nawozami sztucznymi i ochrony winorośli z pomocą syntetycznych środków.

Pierwsze zasady upraw organicznych zostały wytyczone przez założoną w 1972 roku i do dziś istniejącą Międzynarodową Federację Ruchów Organicznego Rolnictwa (IFOAM). Pierwsze wina produkowane z owoców zebranych w organicznych winogradach pojawiły się w latach 80., zaś dopiero w 1991 roku nad kwestią wspólnego unormowania zasad organicznej uprawy winorośli pochylili się urzędnicy z całej Europy. W roku 2012 ukazały się unijne rozporządzenia dotyczące nie tylko organicznej uprawy winorośli, ale także zasad organicznej winifikacji.

Cały artykuł na czaswina.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here