O co w tym wszystkim chodzi?

O co w tym wszystkim chodzi? - Naszewinnice

0
1240
d7115f2e533cc8bcf91823021f4ba6a2
d7115f2e533cc8bcf91823021f4ba6a2

Choć powszechnie posługujemy się dziś terminem „wina organiczne”, w prawodawstwie europejskim funkcjonuje on dopiero od kilku lat. Do roku 2012 na terenie Unii Europejskiej można było produkować tylko wina „z organicznych upraw”.
Różnica między jednymi a drugimi jest dość zasadnicza. Jeszcze łatwiej pokazać, czym od organicznych różnią się wina biodynamiczne.

Wina z organicznych upraw to te, które wyprodukowane zostały co prawda z owoców zbieranych wyłącznie w winogradach certyfikowanych jako organiczne, ale w oparciu o konwencjonalne metody winifikacji (standardowy poziom siarczynów, drożdże komercyjne, klarowanie, stabilizacja, filtracja). Tymczasem wina organiczne powstają zgodnie z zasadami nie tylko organicznego winogrodnictwa, ale także organicznej winifikacji.

Winogrodnictwo i winiarstwo organiczne

Pomysł upraw organicznych narodził się w powojennej Europie, choć już w latach 40. ubiegłego wieku idee zastąpienia syntetycznych użyźniaczy, pestycydów, herbicydów i fungicydów naturalnymi substancjami pochodzenia roślinnego i mineralnego głosili Walter James i sir Albert Howard, który metody ekologicznego rolnictwa podpatrzył w koloniach indyjskich. Po drugiej wojnie światowej idee organiczne stały się odpowiedzią na gwałtowną industrializację i globalizację rolnictwa wymuszoną przez gwałtowny wzrost populacji. Winiarstwo lat 60. zwróciło się bowiem wyraźnie w kierunku najbardziej wydajnych odmian, wzmożonego użyźniania gleb nawozami sztucznymi i ochrony winorośli z pomocą syntetycznych środków.

Pierwsze zasady upraw organicznych zostały wytyczone przez założoną w 1972 roku i do dziś istniejącą Międzynarodową Federację Ruchów Organicznego Rolnictwa (IFOAM). Pierwsze wina produkowane z owoców zebranych w organicznych winogradach pojawiły się w latach 80., zaś dopiero w 1991 roku nad kwestią wspólnego unormowania zasad organicznej uprawy winorośli pochylili się urzędnicy z całej Europy. W roku 2012 ukazały się unijne rozporządzenia dotyczące nie tylko organicznej uprawy winorośli, ale także zasad organicznej winifikacji.

Cały artykuł na czaswina.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię