Jak powiedział w piątek PAP Carlos Silva, szef gabinetu burmistrza miasta Sines, pierwsze skrzynki z winem produkowanym przez zakłady z regionu Alentejo w środkowej Portugalii zostały umieszczone w rekreacyjnej części portu. Do tej pory zatopiono tam 700 butelek.
– Dojrzewające na dnie Atlantyku wino pochodzi z dziesięciu firm, które są zrzeszone w Stowarzyszeniu Producentów Wina Wybrzeża Alentejo, tzw. APVCA. Na wiosnę wyciągniemy kilkaset butelek, aby wręczyć je dowódcom załóg startujących w zaplanowanym w Sines między 28 kwietnia a 1 maja wyścigiem łodzi – ujawnił Silva.
Przedstawiciel ratusza w Sines przyznał, że zawody są tylko pretekstem do zainicjowania procesu wprowadzania na rynek „wina z dna oceanu”. Zaznaczył, że pierwsze butelki z dojrzewającym w Atlantyku trunkiem powinny pojawić się w sprzedaży w 2017 lub 2018 roku.
Poinformował też, że co roku w porcie w Sines zatapianych będzie nawet powyżej tysiąca butelek wina z Alentejo. Podkreślił, że akcja służy nie tylko popularyzacji trunków wyrabianych w tym rolniczym regionie Portugalii, ale też jego turystycznej promocji.