Producenci wina, cydru, czy perry będą mogli zlecić rozlanie trunków innej firmie

0
Producenci wina, cydru, czy perry będą mogli zlecić rozlanie trunków innej firmie
2cf20e200ca2c770a044a65b100b0636
Udostępnij:

Senat nie zgłosił poprawek do noweli ustawy o wyrobie i rozlewie win. Zakłada ona, że producenci wina, cydru, miodu pitnego czy perry będą mogli zlecić rozlanie trunków innemu przedsiębiorcy. Dotychczas musiały one zostać rozlane w miejscu wytworzenia.

Głosowało 81 senatorów, za ustawą bez poprawek opowiedziało się 55 osób, 26 było przeciw.

Zgodnie z nowelizacją, producenci markowych win owocowych, cydru (napój winiarski z jabłek), perry (napój winiarski z gruszek) i miodów pitnych uzyskanych z surowców z własnego gospodarstwa nie muszą zajmować się butelkowaniem tych trunków. Nie muszą zatem posiadać urządzeń i linii rozlewniczych we własnym gospodarstwie. Ponieważ działalność taka musi być wykonywana w pomieszczeniach spełniających warunki sanitarne, często wiąże się to z dodatkowymi inwestycjami.

Przeczytaj cały artykuł na Portal Spożywczy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here