
Przeprowadzone w USA testy wykazały, że 19 z 20 badanych marek piw i win zawierało glifosat, włącznie z markami ekologicznymi. Glifosat jest głównym środkiem popularnego herbicydu, Roundupu, i podejrzewany jest o wywoływanie nowotworów.
Większość produktów spożywczych, które spożywamy, przebywa długą i krętą drogę zanim trafi na nasze stoły. Niezależnie od tego, czy są to jaja z hodowli przemysłowych, przetworzony kurczak, świeże owoce z egzotycznych krajów, owoce morza z dalekich oceanów, czy kieliszek wina lub zimne piwo, zazwyczaj zakładamy, że to, co jemy, jest ogólnie zdrowe lub przynajmniej nie zaszkodzi nam, jeśli będziemy to spożywać z umiarem.
Jednak raport amerykańskiej grupy PIRG ds. Nadzoru Publicznego ujawnił, że większość najlepszych piw i win w Stanach Zjednoczonych jest zanieczyszczona glifosatem, głównym składnikiem Roundupu.
Roundup to kontrowersyjny herbicyd, który według badań Światowej Organizacji Zdrowia oraz stanu Kalifornia ma związek z rakiem i innymi problemami zdrowotnymi. W ostatnich latach tysiące ludzi obwiniało Monsanto za to, że jest kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do ich zachorowania na nowotwór.
Cały artykuł na polakuleczsiesam.pl