Tokaj – lżej i wytrawniej

0
Tokaj – lżej i wytrawniej
c69e8f1ae422a507cd1a8d70ce0bd45c
Udostępnij:

Koneserom tokajów trudno się jeszcze pogodzić z ostatnimi modyfikacjami w klasyfikacji tych win, a na Węgrzech ogłoszono nowe regulacje prawne.

Rewolucyjna zmiana zaszła w roku 2013, kiedy w kategorii aszú zlikwidowano całkowicie przymusowy podział na wina 3-, 4-, 5- czy 6-puttonowe, choć ich nie zakazano. Była to decyzja trudna, choć logiczna – podział na puttony powstał w XIX wieku i utrwalił się w 20-leciu międzywojennym i okresie po II wojnie światowej.

Historycznie tokaje dzielono wcześniej na „zwykłe” (wytrawne, półwytrawne) i szlachetne (samorodne i aszú). Nowy podział do tego wraca i uznaje, że tokaje aszú muszą zawierać co najmniej 120 g/l cukru, a więc wyrzuca z niej dotychczasowe tokaje 3- i 4-puttonowe – będą teraz słodkimi samorodnymi, choć – co bardzo niekonsekwentne – wytwórcy mogą nadal używać określeń 3- i 4-puttony. „Nowe” tokaje aszú muszą dojrzewać co najmniej trzy lata (w tym minimum 18 miesięcy w beczce).

Ogłoszone teraz regulacje idą jeszcze dalej i tym razem dotyczą win samorodnych, maślaczy (máslás) i fordítasów. Rocznik 2016 tych win będzie mógł trafić na rynek już po roku dojrzewania (do tej pory – dwóch), z czego tylko sześć miesięcy w beczkach (poprzednio – jednym roku), a dodatkowo samorodne będą musiały nosić na głównej etykiecie wyraźną deklarację typu; słodki (édes) lub wytrawny (száraz). Przy tych ostatnich obniżono też wymaganą moc wina z 12 na 9% alkoholu. Z kolei maślacze i fordítasy nie będą (co raczej oczywiste, ale niespecyfikowane do tej pory) być wyrabiane jako wina wytrawne – poziom ich słodkości będzie się musiał zaczynać od 45 g/l cukru.

Cały artykuł na czaswina.pl

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię